Gemeente De Wolden


Persbericht



Zuidwolde, 28 september 2010



Aanpassing uitvoeringsregels voor minima in De Wolden


Het college van burgemeester en wethouders van De Wolden heeft een aanpassing van de uitvoeringsregels voor het gemeentelijk minimabeleid vastgesteld. Deze aanpassing gaat in op 1 oktober 2010. De gemeente heeft hierover advies gevraagd aan het Cliëntenplatform en de wijziging is een antwoord op de veranderende maatschappij. De gewijzigde regels zorgen naast snelle afhandeling van aanvragen ook voor eenduidigheid en duidelijkheid. Dit ten gunste van de cliënten en de medewerkers van de gemeente. Om de cliënten zo goed mogelijk te informeren, ontvangen zij binnenkort ook persoonlijk bericht van de gemeente.


Wijziging

Een belangrijke wijziging gaat over voorwaarden voor de bijzondere bijstand voor duurzame gebruiksgoederen. Wie in aanmerking komt, kan zonder lening terecht bij de gemeente voor een wasmachine, koelkast, gastoestel en televisie. Hierbij is de gemeente  uitgegaan van de verschillende aanvragen afgelopen tijd. Onze cliënten vragen deze vier goederen het meest aan. Bovendien duurt een aanvraag voor een lening langer en is het moeilijk voor een gezin om een aantal weken geen wasmachine of koelkast te hebben.

Bij andere aanvragen voor duurzame gebruiksgoederen zoals meubilair en stoffering, die dus geen directe noodzaak hebben, kijkt de gemeente bijvoorbeeld naar het saldo van alle bankrekeningen van de cliënt.

Bij een saldo boven tweeduizend euro verstrekt de gemeente geen bijzondere bijstand. De gemeente verwijst vervolgens naar de gemeenschappelijke kredietbank voor het aangaan van een lening, al dan niet onder borgstelling.

De aanpassingen zijn een aanpassing van het huidige beleidsuitvoeringsplan Wet werk en bijstand (BUP). Een exemplaar hiervan ligt ter inzage bij de balie van het gemeentehuis in Zuidwolde. In de loop van het najaar staan de nieuwe uitvoeringsregels vermeld op dewolden.nl.