Ingezonden persbericht


Eindelijk erkenning zzp'ers als echte ondernemers door SER advies

FNV Zelfstandigen: Erkenning van zzp'ers als ondernemers is goede stap maar het benodigde stelsel die recht doet aan de dynamische en diverse arbeidsmarkt is nog ver weg

Utrecht, 28 september 2010 - "Het vandaag gepresenteerde SER advies over het sociale stelsel voor zzp'ers is een stap in de goede richting, maar biedt zelfstandig ondernemers nog niet de sociale voorzieningen die voor alle werkenden zouden moeten gelden. Pas dan wordt er recht gedaan aan de werkelijke situatie op de arbeidsmarkt, waarin zzp'ers een steeds belangrijkere rol spelen", zegt Linde Gonggrijp, directeur van FNV Zelfstandigen, in een reactie op het advies. "Zzp'ers leveren, dankzij hun flexibiliteit en ondernemersgeest, een zeer belangrijke bijdrage aan de economie. Ook nu we uit de crisis komen, zijn zij onmisbaar voor werkgevers die meer mankracht nodig hebben maar nog geen nieuwe vaste medewerkers in dienst durven te nemen. Door een beroep te doen op deze ondernemers kunnen zij toch inspelen op de aantrekkende economie."

FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger van ruim 14.000 zzp'ers in de sectoren Diensten, Groen, Handel, ICT, Industrie, Vervoer en Zorg, is dan ook positief over de erkenning van de SER dat zelfstandig ondernemers een belangrijke bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving en economie en zzp'ers nu echt als ondernemers ziet. Ook is het goed dat de meest belangrijke knelpunten, namelijk de definitie van het begrip zzp'ers, scholing, arbeidsongeschiktheid en pensioen, allemaal aan bod komen. Echter, het is duidelijk dat het advies dat er nu ligt een compromis is tussen werkgevers, werknemers en zelfstandigen en er nog een lange weg te gaan is.

Linde Gonggrijp, zelf lid van de SER sinds begin dit jaar,: "Een SER advies is per definitie een compromis, waarbij het uniek is dat nu ook zelfstandigen een stem hebben in de totstandkoming ervan. Uiteraard zijn wij het met vele punten eens, maar we zien ook nog een aantal verbeterpunten. Waar hard aan gewerkt moet gaan worden in de komende periode is dat de strikte scheiding tussen werkgevers en weknemers steeds meer wordt losgelaten. Dit past in de huidige dynamische en diverse arbeidsmarkt die flexibiliteit vereist. Een basisregeling voor arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden, vergelijkbaar met de AOW, zou binnen zo'n stelsel goed passen" Voor meer informatie of voor een toelichting van FNV Zelfstandigen kunt u contact opnemen met:

Text 100 Public Relations
Liesbeth Kramer
T. 020 530 43 49
E. liesbeth.kramer@text100.nl
Volg ons op Twitter: twitter.com/text100holland