Zorgnet Vlaanderen vraagt correcte financiering

28/09/2010 16:06

Zorgnet Vlaanderen

Deze morgen gaf Dexia een persconferentie met de jaarresultaten van alle Belgische ziekenhuizen in 2009. Hieruit blijkt dat de ziekenhuizen globaal gezien de crisis goed hebben doorstaan, hoewel het jaarresultaat geëvolueerd is van 2% op omzet naar 1,7%. Een analyse van Zorgnet Vlaanderen.

De kwetsbare financiële positie doet ziekenhuizen aarzelen om te herinvesteren in infrastructuur. De uitgaven voor geneesmiddelen zijn onder controle, het relatieve aandeel in de totale kosten is zelfs gezakt van 15,3% naar 15%.

Ook positief is dat de incentives vanuit de overheid voor daghospitalisatie werken en dat ook de verblijfsduur in de ziekenhuizen verder gereduceerd wordt. Volgens Zorgnet Vlaanderen is nu wel de limiet van de ligduur bereikt: we moeten aanvaarden dat een genezingsproces zijn tijd nodig heeft met de nodige ruimte voor de verpleging om kwaliteitsvol werk te verrichten.

Knelpunt blijft het structureel deficit op de hotel- en verzorgingskost. De overheid financiert gemiddeld 2.700 euro te kort per fulltime equivalent personeelslid. Dat staat in schril contrast met de honoraria voor artsen, meer bepaald voor de technische akten van (voornamelijk) klinische biologie en medische beeldvorming die met 10% stijgen. Ziekenhuizen worden hierdoor meer afhankelijk van het artsenkorps, wat geen gezonde situatie is. Het deficit op de hotel- en verzorgingskosten verplicht ziekenhuizen immers aan te kloppen bij de artsen ofwel de kost door te rekenen aan de patiënt, wat uit den boze is. Zorgnet Vlaanderen vraagt daarom aan de overheid dat ze de financieringsstromen herbekijkt zodat de bestaande middelen doelgericht worden ingezet voor kwaliteitsvolle en betaalbare zorg voor de patiënten.

Meer informatie:

Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder, 0475/38 82 33

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel