Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - dinsdag 28 september 2010

Begroting Amersfoort: belangrijke aanzet voor Westelijke Ontsluiting en Beekdal

Met de nieuwe begroting voor de periode 2011-2014 wordt een overzicht gegeven van de verwachte uitgaven en inkomsten van de gemeente Amersfoort. Voor het jaar 2011 is de begroting sluitend met als belangrijkste punten een eerste belangrijke aanzet voor de dekking voor de projecten Westelijke Ontsluiting en het Beekdal, geen lastenstijging voor de inwoners van Amersfoort en een bezuiniging van 2 miljoen euro. In het coalitieakkoord is afgesproken dat het college vanaf 2012 een structurele bezuiniging van 20 miljoen euro doorvoert. Hiervoor wordt een afzonderlijke kadernota bezuinigingen aan de raad gepresenteerd.

Lokale lasten
Inwoners van Amersfoort gaan in het komende jaar niet meer betalen aan lokale lasten. Lokale lasten zijn Onroerende zaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing en rioolheffing. Voor veel inwoners gaan de lasten zelfs omlaag.

Projecten uit het coalitieakkoord
In het coalitieakkoord dat na de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 is vastgesteld, zijn drie ambities vastgesteld. Ten eerste is afgesproken dat nog in deze collegeperiode een besluit wordt genomen over de bereikbaarheid van de westkant van Amersfoort. Ten tweede is vastgelegd dat het Beekdal niet bebouwd wordt, nadat het ziekenhuis is verhuisd naar de nieuwe locatie aan de Maatweg. Ten derde is de Economische Agenda een prioriteit van dit college. In de begroting 2011-2014 wordt een eerste reservering van 10 miljoen euro gemaakt voor deze drie ambities.

Bezuinigingen
Het Rijk bezuinigt en keert minder geld uit aan gemeenten. Daarnaast zijn er minder inkomsten door vertraging van bouwprojecten, minder legesinkomsten en verhoging beroep op de bijstand. Om die reden is in het coalitieakkoord afgesproken om vanaf 2012 een structurele bezuiniging van 20 miljoen euro door te voeren. Hiervoor wordt een afzonderlijke kadernota bezuinigingen gepresenteerd. De gemeenteraad zal deze gelijktijdig met de begroting 2011-2014 behandelen. Deze nota bevat de kaders voor de bezuinigingen en een beschrijving van de financiële ruimte waarbinnen de bezuinigingen moeten worden gezocht. In gesprek met de stad wordt invulling gegeven aan de bezuinigingsopgave. Vooruitlopend op deze bezuinigingsopgave is in de begroting die vanaf 2011 geldt, al een structurele bezuiniging doorgevoerd van 2 miljoen euro. Dit bedrag komt met name voort uit bezuinigingen op de exploitatielasten van stedelijke voorzieningen, onderhoud wegen, groenonderhoud, gratis OV voor 65+-ers en de bedrijfsvoering van de gemeente.

Wethouder Hans Buijtelaar van financiën: "Met deze begroting heeft de gemeente haar huishoudboekje voor 2011 op orde en komen we onze afspraken uit het coalitieakkoord na. Om onze financiën ook daarna op orde te houden moeten we een aanzienlijke bezuinigingsopgave uitvoeren, daarom is het belangrijk dat we heldere en goed onderbouwde keuzes maken. Dat doen we door duidelijk te vertellen waar we als stad voor kiezen, en in gesprek met de stad vullen we de bezuinigingen verder in."

Planning
Eind september en begin oktober worden de begroting en de kadernota bezuinigingen door het college van burgemeester en wethouders gepresenteerd. Op 12 oktober kunnen belanghebbenden bij de gemeenteraad inspreken over de begroting 2011-2014. Eind oktober debatteert de gemeenteraad over de begroting en de besluitvorming door de raad vindt plaats op 9 november; voor zowel de begroting als de kadernota bezuinigingen.

De begroting is te vinden op de website van de gemeente www.amersfoort.nl/begroting.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort