Gemeente Utrecht

Gemeente en Ontwikkelgroep Lombok Centraal werken samen aan ontwikkelvisie voor gebied rondom Westplein

De gemeente en een aantal betrokken bewoners en organisaties werken de komende maanden samen aan een ontwikkelvisie voor het gebied rondom het huidige Westplein. Zij hebben zich gebundeld in de 'Ontwikkelgroep Lombok Centraal'. Het drukke verkeersplein maakt in de toekomst plaats voor een mooi plein dat Lombok veel meer met de binnenstad zal verbinden (het zogenaamde Lombokplein). De ontwikkelvisie vormt het kader voor de plannen voor de Westpleintunnel en de HOV-baan over het Lombokplein. Deze plannen maken onderdeel uit van de herontwikkeling van het Stationsgebied.

De visie voor het toekomstige Lombokplein en omgeving wordt in co-productie met de Ontwikkelgroep Lombok Centraal gemaakt. Co-productie is het hoogste niveau van participatie binnen de gemeente Utrecht. Hiermee geeft het college invulling aan één van de speerpunten van het nieuwe collegeprogramma; intensieve participatie van directe betrokkenen en bewoners.

De komende maanden wordt informatie opgehaald bij de omliggende bedrijven en buurtbewoners. Buurtbewoners kunnen bijvoorbeeld een kaart terug sturen, die huis aan huis wordt verspreid, waarop ze hun visie geven op het toekomstige Lombokplein. Op deze manier krijgt de ontwikkelgroep een goed beeld van de ideeën van de buurt, zodat zij ook hun belang kunnen vertegenwoordigen in de klankbordgroep. Ook is er een speciale website www.lombokcentraal.nl. Op 5 oktober, tussen 19.30 - 22.00 uur, organiseert de ontwikkelgroep in de ULU moskee een open werkatelier om buurtbewoners te helpen hun ideeën te omschrijven of te tekenen.

Het is de bedoeling dat de ontwikkelvisie einde van dit jaar zover af is dat deze gepresenteerd kan worden tijdens een publieksavond in het Infocentrum Stationsgebied. Daarna vindt besluitvorming door het college plaats.

Ontwikkelgroep Lombok Centraal
Ontwikkelgroep Lombok Centraal is een wijknetwerk dat actief streeft naar een bewoonbare toekomst voor het Westplein en omgeving. De ingrijpende aanpak van het Stationsgebied biedt kansen om ook van dit deel van de stad iets moois te maken. Centrale doelen van de ontwikkelgroep zijn: samenhang tussen verschillende plannen en inbreng van bewoners bij de totstandkoming van het Lombokplein, het Westplein en directe omgeving. De Ontwikkelgroep heeft vertegenwoordigers van onder andere de volgende verenigingen of organisaties: Molenerf de Ster, Trek Lombok door tot het spoor, Bevaarbare Leidsche Rijn, Geldmuseum Heemschut, Stadsherstel, Schuttevaer, Bewonersgroep Leidseweg eo, Oud-Utrecht, Cuypersstichting, Bewoners van Munt en Hommel, ULU Moskee, winkeliersvereniging Lombok, Lombox, Stichting Maanzaad, Stichting Klank en wijkraad West.