Gemeente Utrecht

2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
121 Vragen van mevrouw drs. E.M.J. Schell
(ingekomen 24 september 2010 en antwoorden verzonden door het College op 28 september 2010)

Schriftelijke vragen inzake uitvoering antikraakwet

Op 1 oktober aanstaande treedt de antikraakwet in werking. Gemeenten kunnen vanaf die datum handhavend optreden tegen krakers in samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM) en politie (samen vormen zij de driehoek). Op 3 juni jl. is door de wethouder tijdens de raadsvergadering toegezegd om, voorafgaand aan de invoering van de wet op 1 oktober, met politie en justitie in overleg te treden over de sluitende samenwerking in de driehoek teneinde kraken en leegstand in Utrecht effectief aan te pakken. Sindsdien hebben wij van de wethouder geen bericht meer ontvangen.

Hedenochtend verscheen in het AD/UN het bericht dat het college nog niet op één lijn zit met het OM ten aanzien van de handhaving van de antikraakwet. Het College lijkt slechts matig enthousiast om de wet te gaan uitvoeren, terwijl het OM wel degelijk de wet wil handhaven.

Dit brengt de VVD fractie tot de volgende vragen:


1. Heeft het college ook kennis genomen van het artikel in het AD/UN? Antw: Ja

2. Klopt de constatering dat u in het overleg met het OM nog geen gezamenlijke aanpak heeft kunnen formuleren? Antw: Het overleg loopt en zal op korte termijn worden afgerond.

De VVD is van mening dat voor een effectieve aanpak van het kraken in de stad, de samenwerking tussen politie, justitie en gemeente van groot belang is. De VVD fractie heeft eerder ontsteld gereageerd op de opvattingen van het college geen prioriteit te willen geven aan handhaving en krakers hun gang wil laten gaan, alsof de nieuwe wet niet bestaat. Het OM wil de wet wel handhaven en de VVD vindt dat het college dat ook moet willen.

De VVD fractie heeft daarom ook de volgende vragen:


3. Bent u bereid aan te sturen om op 1 oktober het beleid vast te stellen? Zo nee, waarom niet? Antw: Besluitvorming in College is voorzien in de eerste helft van oktober.
4. Wanneer kan het college de Raad nader informeren? Antw: Na besluitvorming in College in oktober zal de raad worden geïnformeerd.

---- --