Gemeente Utrecht

2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
108 Vragen van mevrouw mr. M.H. Bikker
(ingekomen 2 september 2010 en antwoorden verzonden door het college op 28 september 2010)

Op zaterdag 30 oktober vindt in Nederland de Nacht van de Nacht plaats. Dit initiatief wordt genomen om stil te staan bij de toenemende lichtvervuiling . Nederland behoort tot de landen met de meeste lichtvervuiling. Nachtelijke verlichting is schadelijk voor veel dieren en wordt door veel burgers als hinderlijk ervaren. Voorbeelden van hinderlijke lichtbronnen zijn het verkeer, reclames en laserlicht. Bovendien is de mooiste verlichting van de nacht slechter zichtbaar door al dat kunstlicht.

De afgelopen jaren heeft de gemeente Utrecht deelgenomen aan de Nacht van de Nacht. Zo werd bijvoorbeeld de belichting van bruggen, kerken en de Domtoren even uitgezet en waren er nachtwandelingen. Zo werd stilgestaan bij de schoonheid van de nacht en de functie er van. De huidige coalitie voert als motto onder meer 'Groen', deelname aan de Nacht van de Nacht lijkt daarmee voor de hand te liggen. Op de website (zie link onderaan) staat Utrecht nu echter niet vermeld als deelnemende gemeente. Dat verbaast de ChristenUnie Utrecht.

Voor de ChristenUnie is de Nacht van de Nacht niet een eenmalig evenement om daarna weer over te gaan tot de orde van de dag. Het kan een impuls zijn om een beter lichtbeleid te voeren, energie te besparen en lichtoverlast te verminderen. Daarbij moet opgemerkt worden dat het mooi en goed aanlichten van gebouwen sfeerverhogend werkt en dat verlichting op veel plekken noodzakelijk is. We pleiten niet voor volstrekte duisternis. Maar de ChristenUnie Utrecht zou graag zien dat er scherper gekeken wordt naar de mogelijkheden om lichtvervuiling aan te pakken. De fractie heeft daarom de volgende vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders:


1. Bent u alsnog bereid om deel te nemen aan de Nacht van de Nacht? a. Zo ja, op welke wijze?
b. Zo nee, waarom niet?

Ja, zoals in de afgelopen jaren neemt de gemeente deel aan de Nacht van de Nacht 2010 met een aantal activiteiten.

Utrecht heeft in 2008 met het gemeentelijk verlichtingsplan al mooie eerste stappen gezet om lichtvervuiling tegen te gaan. Maar het is goed om scherp te blijven op nieuwe mogelijkheden.


2. Bent u bereid om het gemeentelijk beleid (en bijvoorbeeld het Verlichtingsplan 2008) nog eens naast succesvolle initiatieven in andere steden te leggen?

Ja.


3. Wilt u daarbij ook kijken naar de mogelijkheden voor het beperken van hinderlijke nachtelijke reclameverlichting en het beleid dat de gemeenten Meppel en Assen hierop bijvoorbeeld voeren?

Ja.


4. Wanneer bericht u ons over de conclusies die uit de vragen 2 en 3 trekt?

Voor wat betreft het verlichtingsplan ontvangt u onze reactie voor eind 2010. Begin 2011 komen we terug op de eventuele mogelijkheden voor het beperken van reclameverlichting in de stad.


-----------------------
http://www.laathetdonkerdonker.nl/

---- --