Gemeente Venray

/ Werkgroep aan de slag met Veiligheidsarrangement Maaslijn

28 september 2010

Werkgroep aan de slag met Veiligheidsarrangement Maaslijn

Een werkgroep gaat de komende maanden onderzoeken hoe de samenwerking tussen partijen die verantwoordelijk zijn voor de sociale veiligheid op en rond Maaslijn kan worden vormgegeven. De groep brengt in de eerste maanden van 2011 verslag uit. Wethouder Ike Busser van de gemeente Venray trekt bestuurlijk dit traject.

Dat hebben de partijen afgesproken tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis van Venray. De Maaslijn doorkruist drie provincies, acht gemeenten, drie politieregio's en drie arrondissementen. Daarnaast zijn vervoerder Veolia Transport, NS Poort (beheerder van de stations en eigenaar van de stationsgebouwen) en railbeheerder ProRail betrokken bij de lijn. Deze partijen hebben de sociale veiligheid allemaal hoog op de agenda staan. Het gaat daarbij zowel om het verminderen van de incidenten in de trein en in de stations(gebieden) inclusief de bushaltes, als om het gevoel van veiligheid te verhogen bij reizigers, medewerkers en omwonenden. Door het grote aantal partijen is het lastig om een overzicht te krijgen van alle acties. Daarom gaat de werkgroep ook op een rij zetten wat er al gebeurt. Vervolgens bekijkt de werkgroep welke gezamenlijke maatregelen nodig zijn en op welke manier de organisaties het beste kunnen samenwerken.

Veiligheidsarrangement

De afspraken die de partijen onderling maken, worden vastgelegd in een Veiligheidsarrangement Maaslijn. Dat arrangement is een soort van contract met afspraken en verplichtingen dat wordt afgesloten voor minimaal vier jaar. Bij het Veiligheidsarrangement hoort ook een uitvoeringsprogramma waarin concreet staat wat de partijen de komende jaren gaan doen om de sociale veiligheid op en rond de Maaslijn te verbeteren. Veiligheidsarrangementen blijken in de praktijk een beproefd middel om de samenwerking op het gebied van veiligheid goed te borgen. De Maaslijn is niet de eerste spoorlijn waarvoor een veiligheidsarrangement wordt afgesloten. Zo zijn er al veiligheidsarrangementen voor de Merwede-Lingelijn (Dordrecht-Geldermalsen), de spoorlijn Arnhem-Winterswijk en de Valleilijn (Wageningen-Amersfoort). Over enkele maanden wordt aan dat rijtje - als partijen het eens kunnen worden over de inhoud - de Maaslijn toegevoegd.