Gemeente Venray

/ ARK functioneert efficiënt en klantgericht

28 september 2010

ARK functioneert efficiënt en klantgericht

Burgemeester en Wethouders zijn dik tevreden over het functioneren van het Adviesbureau Ruimtelijke Kwaliteit (ARK). Uit het klanttevredenheidsonderzoek blijkt dat haar klanten en diens ontwerpers zeer te spreken zijn over de coaching en begeleiding van het ARK. Ook de uitgebreide evaluatie bevestigt dat de in 2007 geïntroduceerde werkwijze tot en een efficiënt en klantgericht werkproces heeft geleid.

Het college en het ARK zien een goede dienstverlening en klantgerichte benadering als dé basis om te komen tot een prettig ontwerpproces, dat resulteert in een goed ontwerp en uiteindelijk in een optimale ruimtelijke kwaliteit van Venray.

Klanttevredenheidsonderzoek

Het ARK en het college van B en W hebben zoals ieder jaar ook in 2009 een jaarverslag opgesteld, waaruit blijkt hoe zij haar taken heeft uitgevoerd. Daarnaast is dit jaar is een tweede klanttevredenheidsonderzoek gehouden, waaruit blijkt dat de dienstverlening en coaching van het ARK in hoge mate gewaardeerd wordt. Hiervan wordt dan ook veelvuldig gebruik gemaakt. Een aandachtspunt is de schriftelijke toezending van de adviezen. Daar moet het ARK in de toekomst meer aandacht aan besteden.

Evaluatie

Drie jaar na het in werking treden van het huidige welstandstoezicht heeft op verzoek van de gemeenteraad een uitgebreide evaluatie plaatsgevonden. Deze evaluatie bevestigt dat de in 2007 geïntroduceerde werkwijze van het ARK tot en een efficiënt en klantgericht werkproces heeft geleid dat naar tevredenheid functioneert. Bovendien leidt het zichtbaar tot een meer hoogwaardige ruimtelijke kwaliteit in Venray.

Aanpassingen in verband met Wabo

Tenslotte moest de nota Ruimtelijke Kwaliteit geactualiseerd worden in verband met het in werking treden van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Dit moment is tegelijkertijd benut voor een actualisatie en aanvulling van het gemeentelijke reclamebeleid.

Adviesbureau Ruimtelijke Kwaliteit

Het ARK is een onafhankelijke adviescommissie die de gemeente adviseert omtrent alle ruimtelijke ontwikkelingen. Van de ontwikkeling van nieuwe woon- en bedrijfsgebieden tot het ontwerp van woningen, industriële complexen, agrarische gebouwen met de bijbehorende landschappelijke inpassingplannen en handelsreclame bij bedrijven en winkels. Het ARK beoordeelt niet alleen schets- en bouwplannen op hun uiterlijke kenmerken, maar adviseert ook initiatiefnemers en architecten over de totstandkoming van goedgekeurde plannen.