Gemeente Onderbanken


Het beschadigen van gemeentepercelen door agrariërs wordt strenger aangepakt

Het buitengebied van Onderbanken is bijzonder gevarieerd. Glooiende boomgaarden, groene heuvels, holle wegen en bossen wisselen elkaar af met uitgebreide akkers en weilanden.
In dit landschappelijk zeer waardevolle gebied komen diverse functies samen, zoals agrarische bedrijvigheid, natuur, recreatie en toerisme. Vanwege de spaarzame ruimte kunnen deze functies met elkaar in conflict raken.

Daarom zijn er op provinciaal en gemeentelijk niveau regels opgesteld die zoveel mogelijk rekening houden met ieders belangen. Maar ook op rijksniveau zijn wetten gemaakt die de waardevolle buitengebieden in Nederland moeten beschermen.

Desondanks nemen enkele agrariërs in het buitengebied van Onderbanken zonder toestemming gemeentelijke percelen in gebruik, ploegen graften om, maaien bermen of spuiten deze kapot. Dit kan niet langer worden getolereerd, want wegbermen en graften hebben zeer belangrijke functies.


1. Erosie wordt tegengegaan
Begroeide wegbermen voorkomen dat grond van de akkers afspoelt. Water- en modderstromen worden door de begroeiing geremd, zodat minder modder en water op de openbare weg terecht komt. Door de ingrepen van enkele landbouwers wordt deze functie teniet gedaan, waardoor ook de verkeersveiligheid voor weggebruikers in het gedrang kan komen.


2. Ecologische waarde
Graften en wegbermen hebben ook grote ecologische waarden. Insecten en vogels nestelen in de broedperiode in het hoge gras. Daarom verbiedt de Flora- en faunawet werkzaamheden die beschermde planten en diersoorten in hun voortbestaan bedreigen. Vanwege hun landschappelijke en cultuurhistorische waarden worden graften en andere kleine landschapselementen ook beschermd in het bestemmingsplan Buitengebied.


3. Toeristisch-recreatieve functie
Tot slot hebben wegbermen een toeristisch-recreatieve functie. De gemeente Onderbanken onderscheidt zich van andere gemeenten door haar natuurgebieden en landerijen die door landwegen met veel beschermde flora en fauna met elkaar verbonden worden.

Bescherming door APV
In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zijn regels opgenomen die de flora en fauna beschermen en de toeristisch-recreatieve functie van de omgeving verbeteren. Artikel 4.6.2 van de APV verbiedt dieren, planten, bomen en andere begroeiingen te beschadigen op plaatsen die door burgemeester en wethouders zijn aangewezen. Bovendien is het verboden om bermen of graften zodanig te beschadigen, dat hierdoor overlast voor derden ontstaat. Artikel 4.6.3 van de APV verbiedt bestrijdingsmiddelen te gebruiken die schade aanrichten aan de begroeiing van bermen en graften.

Er wordt strenger opgetreden
Het toezicht op de naleving van de Flora- en faunawet, het Bestemmingsplan Buitengebied en de Algemene Plaatselijke Verordening wordt geïntensiveerd. Dat betekent dat burgemeester en wethouders overtredingen strenger gaan aanpakken.

Uitgangspunt hierbij is dat de eigenaar van het perceel, dat grenst aan het gemeentelijk perceel dat is beschadigd, daarvoor verantwoordelijk wordt gehouden.

Het aanpakken van de daders kan op drie manieren gebeuren: civielrechtelijk, bestuursrechterlijk of strafrechtelijk.


1. Civielrechtelijk
Onrechtmatig in gebruik genomen gemeentelijke eigendommen worden teruggevorderd en er wordt een vergoeding geëist voor de geleden schade.


2. Bestuursrechtelijk
Deze aanpak is gericht op het herstel van de wettelijke situatie. De overtreder zal daartoe worden gedwongen door oplegging van een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang.Â


3. Strafrechtelijk
Bij de plaatselijke politie wordt aangifte gedaan van beschadiging van gemeentelijke eigendommen. Er wordt bovendien proces-verbaal opgemaakt wegens overtreding van wet- en regelgeving.

Preventieve controle
Het zijn vrijwel altijd dezelfde agrariërs, die zich schuldig maken aan de hiervoor genoemde overtredingen. Daarom worden zij voortaan intensief gecontroleerd tijdens hun werkzaamheden in het veld. Waar regelmatig gemeentelijke percelen worden beschadigd worden zo nodig betonnen paaltjes geplaatst om ploegen en maaien te voorkomen. Overtredingen zullen worden gemeld bij overkoepelende brancheorganisaties, zoals de LLTB, zodat deze hun leden kunnen aanspreken op hun maatschappelijk onaanvaardbaar gedrag. Burgemeester en wethouders onderzoeken zelfs de juridische mogelijkheden om de namen van veroordeelde daders te publiceren op de gemeentelijke website. Daarmee hopen zij dat de daders ook door inwoners en toeristen op hun gedrag worden aangesproken.

AANVULLENDE MAATREGELEN IN HET BUITENGEBIED


1. Zwerfafval
Vooral op afgelegen plaatsen in het buitengebied wordt steeds vaker zwerfafval gevonden.
De medewerkers van de buitendienst ruimen dit zo spoedig mogelijk op. Uiteraard wordt getracht de dader te achterhalen. Naast een flinke boete krijgt hij een rekening voor de gemaakte kosten. In andere gevallen moeten de inwoners via de gemeentelijke belastingen opdraaien voor de kosten van het opruimen. Daarom vragen burgemeester en wethouders iedereen die informatie heeft over een illegale storting, deze door te geven aan de gemeente.


2. Ecologisch maaibeleid
Langs ecologisch waardevolle wegen wordt een aangepast maaibeleid toegepast. De bermen worden slechts eenmaal per jaar gemaaid en wel nà 15 juni, het einde van het broedseizoen. Om de grond te verarmen en verkeersoverlast te voorkomen wordt het maaisel afgevoerd.