Ingezonden persbericht


Na Willem II ook verzoek huurverlaging van Tilburg Trappers

Vlak voor de zomervakantie meldde de toenmalige voorzitter van Tilburg Trappers aan het college van B&W dat de financiële situatie van de club zorgelijk was en dat op korte termijn liquiditeitsproblemen dreigden. Gemeentelijk onderzoek leidde tot de conclusie dat met gerichte sturing liquiditeitsproblemen te voorkomen waren. Eind juli heeft de nieuwe voorzitter in een gesprek met ondermeer wethouder Hamming de gemeente gevraagd om "meedenkkracht" maar ook om het ter beschikking stellen van gemeentelijke faciliteiten tegen een gereduceerd tarief. De SP-raadsfractie wil weten waarom wethouder Hamming dit verzoek niet meteen aan de raad heeft gemeld. Ook wil de SP weten of Hamming van plan is om het verzoek in te willigen.

In een brief aan het Presidium -de gezamenlijke raadsfractievoorzitters- maakte burgemeester Noordanus het verzoek van de Trappers bekend. De gevraagde huurverlaging betreft vergaderlocaties voor sponsorbijeenkomsten in T-Kwadraat en korting voor de huur van de ijsvloer ten behoeve van de Continental Club in oktober. De huur- en energierekeningen van de Tilburg Trappers en de aflossingen op de openstaande schuld zullen conform contractafspraak geïnd blijven worden, aldus de brief van de burgemeester. Fractievoorzitter Veerle Slegers van de SP: "Als dit verzoek wordt ingewilligd, heeft het financiële gevolgen voor de gemeentebegroting die toch al zwaar onder druk staat. Het is de raad die hierover moet beslissen. Wethouder Hamming had dit verzoek onmiddellijk aan de raad moeten voorleggen in de raadscommissie Maatschappij in plaats van anderhalve maand later via burgemeester Noordanus slechts het Presidium te "informeren"."

In de brief wordt verder alleen nog vermeld dat vanaf oktober er tweemaandelijks gesprekken zullen plaatsvinden tussen de voorzitter van Tilburg Trappers en ambternaren van de gemeente. Doel van die gesprekken is het volgen van de financiële ontwikkeling en het "meedenken over manieren om opbrengsten te verhogen." De SP wil weten waaruit dat meedenken bestaat: "Gaat dat simpelweg over het doen van suggesties of wordt er financiëel "meegedacht"? Slegers stelt vraagtekens bij de handelwijze van de wethouder: "Na tien jaar ervaring had hij beter moeten weten. Misschien vond hij dat hij al genoeg op z'n bordje had en hoopte hij de raad nog even van zich af te houden totdat alle ellende met de miljoenensubsidie Willem II zou zijn opgelost." Wethouders moeten de raad in staat stellen haar controlerende taak uit te oefenen. Dat kan alleen als er tijdige en complete informatie wordt verstrekt. De SP-fractie wil het Trappers-verzoek om financiële steun in de eerstvolgende commissie Maatsch appij op 18 oktober bespreken.

Tilburg, 28 september 2010