KNHS

Gal danst naar goud op WK voor Nederlands team
28 september 2010


LEXINGTON/KENTUCKY (KNHS) - "Ik kan het niet geloven dat we echt goud hebben gewonnen", stamelde Edward Gal (Harskamp), direct na een schitterende rit met Moorlands Totilas in de Grand Prix, die met een score 84.043% werd bekroond. "Ik kan het niet geloven, na alle tegenslagen die we hebben gehad. Eerst met Exquis Nadine en hedenochtend met Parzival. Ik was in mijn hotelkamer gebleven en hoorde dat slechte nieuws via de telefoon. Ik had de tranen in mijn ogen. Daarna heb ik getracht het van mij af te zetten en mij volledig op mijn eigen rit te concentreren. Dat is gelukt en ik ben ontzettend blij met deze eerste wereldtitel voor Nederland in de dressuursport. Maar geloven dat we wereldkampioen zijn doe ik pas als ik de gouden medaille om mijn nek heb hangen!", aldus Gal.

Edward begon sterk aan zijn rit, zonder iets te forceren. "In de warm-up ring merkte ik dat Moorlands Totials zich begon op te winden en hij werd in de ring behoorlijk heet. Dat merkte ik bijvoorbeeld duidelijk aan de piaffe. Tot de galoponderdelen aan de beurt kwamen heb ik hem eigenlijk gewoon zijn gang laten gaan en enkel en alleen de richting aangegeven", vertelde Gal direct na zijn rit, met gevoel voor understatement. "In de wissels is Totilas in zo'n situatie heel erg sensibel en dan kom ik niet met mijn been aan hem, maar probeer hem de wissels te laten springen door met mijn lichaam te bewegen. Zo heb ik ook een enkele overgang met alleen een stemcommando gereden". De ruiter van Moorlands Totilas ontkende overigens in de Grand Prix 'er met de handrem op gereden te hebben'. "Ik heb geprobeerd een gedegen rit te rijden, waarbij we, als ik foutloos zou blijven, eigenlijk zeker van goud zouden zijn. Dat hield voor mij in dat ik wel risico's kon vermijden, maar je wilt natuurlijk ook graag een goede prestatie neerzetten", aldus Gal.

Misschien miste de stralende expressiviteit even in het beeld, maar Totilas ging uiterst zeker en met schwung door de dressuurbaan. Foutjes werden er niet gemaakt en de enkele kleine onvolkomenheid die optrad werd met gemak gecompenseerd door de stralende piaffe en passage. Juist in de uitgestrekte galop toonde Moorlands Totilas zijn enorme elasticiteit en danste hij als het ware gewichtsloos over de diagonaal. Door de voortreffelijke rit van Gal Totilas verzekerde Nederland zich van het goud. Op dit moment is de einduitslag nog niet bekend.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.alltechfeigames.com