Ingezonden persbericht


EN DE WINNAARS ZIJN... DE FOTOPRIJS 09|10
PERSBERICHT_28.SEPT.2010_20.30 UUR

Dinsdag 28 september 2010 is de Fotoprijs 09|10 om 20 uur uitgereikt in de Cruise Terminal tegenover het Nederlands Fotomuseum. WINNAAR FOTOBOEK Uitreiking Eervolle vermelding Fotoboek Robert Glas Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht (Studiejaar 2) 5.000 Janneke de Jong Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag Wouter de Wit Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag WINNAAR STEENBERGEN STIPENDIUM Hrair Sarkissian Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam Uitreiking 5.000 WINNAAR OVERIG EINDEXAMENS Uitreiking Eervolle vermelding Overige Eindexamens Ernst Coppejans Fotoacademie Amsterdam 5.000 Wypke Jeannette Walen Sandberg Instituut, Amsterdam

De Fotoprijs is bedoeld om jong aanstormend fotografisch talent in Nederland te stimuleren. De prijs staat open voor alle studenten aan een fotografieopleiding in Nederland. Hij wordt mogelijk gemaakt door het Verbond van Verzekeraars, Nikon Nederland, de Steenbergen Stichting en het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam. Begin juli 2010 heeft de jury alle ingezonden werken beoordeeld en een shortlist van genomineerden samengesteld. De jury voor de categorie `overige eindexamens' Roy Kahmann (eigenaar Galerie Kahmann) Femke Lutgerink (kunsthistoricus) Jochem Wijnands (fotograaf)

De jury voor de categorie `fotoboek' Eelco van Welie (directeur NAi uitgevers) Lex Reitsma (vormgever) Raimond Wouda (fotograaf) De jury voor het eindexamenwerk (Steenbergen Stipendium) Kim Knoppers (curator beeldende kunst, voorzitter) Colette Olof (curator FOAM) Marnix Goossens (fotograaf) p/f special De Fotoprijs 09|10 bevat de juryrapporten en het werk van alle genomineerden.

Nog t/m 24 oktober 2010 is het werk van de winnaars en genomineerden te zien in het Nederlands Fotomuseum.

Uit het juryrapport `fotoboek'

"Opvallend is dat iets minder dan de helft van de inzendingen een typografische omslag heeft, dus zonder foto". "De invalshoeken zijn veelal persoonlijke verhalen over ouders, grootouders en/of andere familie/vrienden. Ons valt op dat expliciet politieke invalshoeken ontbreken". De jury over Robert Glas "Het boek is enigmatisch, gelaagd en heeft een enorme rijkdom. Het is een echt boek met een ontwikkeling en spanningsboog, een begin en einde. (...) De maker heeft talent voor het vertellen van een verhaal, vasthouden van de spanning, voor het maken van een fotoboek".

Uit het juryrapport `overige eindexamens' "Als wat we hier aan de beste werken zien, pas een tiende is van de potentie van een fotograaf, van het niveau dat ze zouden kunnen bereiken, dan wacht een aantal inzenders een mooie carrière". "Van zeker drie fotografen zou de jury best een aantal foto's willen kopen". De jury over Ernst Coppejans "De serie is technisch goed en heel `straight forward': what you see is what you get. (...) Niet moet worden onderschat welke kwaliteiten je hiervoor als fotograaf in je mars moet hebben".

Het Steenbergen Stipendium Voor de dertiende keer werd dit jaar het Steenbergen Stipendium toegekend. Elk jaar bezoekt de jury voor de Steenbergen Stichting de Nederlandse kunstacademies die een aparte richting fotografie hebben. Het Steenbergen Stipendium is bedoeld om een studiereis of verblijf in het buitenland te faciliteren. Om in letterlijke zin afstand te nemen van vier jaar academie, om je te bezinnen en in alle rust na te denken over nieuw werk. De jury let bij haar beoordeling op de relatie tussen vorm en inhoud, de presentatie en professionaliteit. Bovenal is het belangrijk dat het werk op de jury een onuitwisbare indruk achterlaat en weken later nog boeit, verrast, ontroert, overtuigt, prikkelt of irriteert.

Eerdere winnaars van het Steenbergen Stipendium zijn Wytske van Keulen, Yvonne Lancet, Andrea Stultiens, Thomas Schlijper, Kim Krijnen, Myne Soe-Pedersen, Petra Stavast, Marcel Borsten, Hannah Horsch, Mark Vincent Houston, Magdalena Pilko en Joris Jansen.

Uit het juryrapport `Steenbergen Stipendium' "De eerlijkheid gebied ons te zeggen dat de jury verdeeld was over de winnaar. (...) Dit zegt niets over de kwaliteit van het werk van de winnaar maar eerder over de hoge kwaliteit van alle genomineerden". De jury over Hrair Sarkissian "Sarkissian weet zijn persoonlijke verhaal om te zetten in een interessante beeldtaal die bijna afstandelijk is. (...) Hij doet dit zonder melancholisch of sentimenteel te worden".

Nederlands Fotomuseum Wilhelminakade 332 3072 AR Rotterdam

Openingstijden Dinsdag t/m vrijdag 10 tot 17 uur Zaterdag en zondag 11 tot 17 uur