KRO

Rob Kamphues brengt arm en rijk tot elkaar in KRO's Naaste Familie

Uitzenddatum: 30/09/2010

Vanaf donderdag 30 september start de zesdelige televisieserie KRO's Naaste Familie. In elke aflevering staan twee gezinnen centraal, die in samenstelling wellicht op elkaar lijken, maar op financieel gebied uitersten zijn. Waar de ene familie de eindjes net (niet) aan elkaar kan knopen, heeft het andere gezin geen enkel financieel probleem. Rob Kamphues brengt de gezinnen bij elkaarom elkaar te leren kennen, elkaar te inspireren en elkaar uiteindelijk te kunnen helpen. Daarbij is een grote rol weggelegd voor de kinderen.

Wereldwijd is de kloof tussen arm en rijk enorm. Driekwart van de Nederlanders geeft aan goede doelen in de Derde Wereld maar we vergeten dat er in ons eigen land steeds meer gezinnen onder de armoedegrens leven. Vaak zijn het mensen die gewoon hard werken maar met een minimuminkomen niet meer kunnen rondkomen. In KRO's Naaste Familie brengt Rob Kamphues in kaart hoe meer welgestelde gezinnen een bron van inspiratie kunnen zijn voor families die in armoede leven. De kinderen spelen een belangrijke rol: zij zijn het die als eersten met elkaar kennismaken.

Naar aanleiding van die kennismaking zullen de ouders van het welgestelde gezin bepalen wat voor hulp zij het andere gezin in eerste instantie willen geven. De hulp is voor een klein deel financieel maar zit vooral ook in andere zaken, zoals begeleiding en advies. Hoe kan de situatie van het armere gezin structureel worden aangepakt? Welke levensvisie en motivatie kan er worden overgebracht? Uiteindelijk ontstaat een bijzondere band tussen twee gezinnen die elkaar onder normale omstandigheden nooit zouden hebben leren kennen. En dan blijkt dat niet alleen de arme gezinnen er beter van worden.

KRO's Naaste Familie, vanaf donderdag 30 september om 20.30 uur op Nederland 1