Gemeente Leudal


Nieuws

Maatschappelijk debat buitengebied Leudal op 30 september

logo maatschappelijk debat

De gemeente Leudal houdt de eerste maatschappelijk debatavond op 30 september in de Baexheimerhof te Baexem. Vanaf 19 uur is er vrije inloop. Het officiële programma start om 19.30 uur en eindigt circa 22.00 uur. Tijdens deze avond start het college van B&W een brede discussie over het buitengebied van Leudal.

In het debat staat de vraag centraal hoe Leudal in 2020 over het aantrekkelijkste buitengebied van Zuidoost Nederland kan beschikken. Met de uitkomsten van het debat gaat het college aan de slag om het huidige beleid beter aan te laten sluiten op de kwaliteiten en mogelijkheden die het landelijk gebied in Leudal te bieden heeft. Naast aanpassingen in beleid door de gemeente wil het college ook alle betrokkenen zo ver krijgen dat ook zij hun steentje bijdragen aan het realiseren van een aantrekkelijk buitengebied.

Kansen en mogelijkheden
De eerste debatavond richt zich op de kansen en mogelijkheden die het buitengebeid van Leudal heeft voor alle gebruikers ondernemers, bewoners en recreanten. Met de deelnemers wordt gedebatteerd over de mogelijkheden om die kwaliteiten in 10 jaar tijd om te zetten in een gezamenlijke aanpak. Bedoeling is in november een tweede avond te organiseren waar aan de deelnemers een aantal mogelijke keuzes wordt voorgelegd. Centraal staat dan de vraag wat pakken we aan, wie hebben we daar voor nodig en welk resultaat willen we bereiken. Het college gebruikt de ideeën en concrete voorstellen uit het maatschappelijk debat om de huidige structuurvisie en de conceptbeleidsvisie voor het buitengebied waar nodig bij te stellen. De uiteindelijke keuze is natuurlijk aan het gemeentebestuur met de gemeenteraad als hoogste orgaan. De raad geeft aan op welke wijze de gewenste aanpak wordt omgezet in bestemmingsplannen en investeringen. Iedereen kan een bijdrage leveren aan het debat en aan een gezamenlijke aanpak. De avond staat onder leiding van gespreksleider Erik Opdam. Ook zullen aan het begin van de avond meerdere voorbeelden van vitale en aantrekkelijke gebieden uit andere delen van het land worden gepresenteerd.

Speciale webpagina
Inmiddels is op de website van de gemeente een speciale pagina voor het maatschappelijk debat buitengebied ingericht. Op de homepage wordt onder de knop `Debat Buitengebied 2020' de komende tijd informatie over dit onderwerp bijgehouden. Bovendien worden belangstellenden geprikkeld om mee te denken en mee te doen in dit publieke debat en goede voorbeelden aan te leveren. Ook worden belangstellenden via de Streekbode op de hoogte gehouden over de voortgang van het maatschappelijk debat.
Momenteel worden oriënterende gesprekken gepland met diverse gebruikers van het buitengebied. Hiermee wil het college informatie inwinnen over de mogelijke bijdragen aan een aantrekkelijk buitengebied.