Onderwijsmuseum


Lancering History Wallcharts website

Op donderdag 30 september vindt in het Nationaal Onderwijsmuseum de feestelijke lancering plaats van de website www.historywallcharts.eu. U bent welkom vanaf 14.30 uur. De website wordt om 15.00 uur gelanceerd door Jan Blokker jr, historicus en schrijver van ´Het vooroudergevoel´, en Maria Grever, hoogleraar Theorie en Methoden van de Maatschappijgeschiedenis en directeur van het Centrum voor Historische Cultuur aan de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Dit project, dat door de Europese Unie is gefinancierd, wil aan de hand van schoolplaten het publiek bewust maken van de overeenkomsten en verschillen van het in de laatste eeuw gegeven onderwijs in verschillende Europese lidstaten. Door middel van onder andere een congres, website met databank, reizende tentoonstelling en educatief programma wordt een zoektocht mogelijk gemaakt naar verschillen en overeenkomsten in het onderwijs in Denemarken, Duitsland en Nederland.

Op de website zijn schoolplaten uit verschillende Europese landen te zien die bedoeld zijn voor het vak geschiedenis. De schoolplaten zijn afkomstig uit de collecties van Denmark's Paedagogiske Bibliothek (National Library of Education, Denemarken), Forschungsstelle: Schulwandbild, department of the University of Würzburg (Duitsland ) en het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam. Voor deze samenwerking is gekozen omdat de drie collecties onderling zeer divers zijn maar soms ook verbazende overeenkomsten bevatten. Bij alle schoolplaten wordt informatie gegeven over het afgebeelde verhaal en de locatie waarop het afgebeelde verhaal plaatsvond. Ook worden onder andere het jaar van uitgave, de uitgeverij en illustrator bij de schoolplaat vermeld.

Download hier de uitnodiging voor de lancering op 30 september

Zie het origineel