Gemeente Woudrichem

NIEUWS

Dementiepunt Woudrichem opent zijn deuren

Op donderdagmiddag 30 september wordt in woon-zorgcentrum De Lemmenskamp, Wethouder de Joodestraat 2, het Dementiepunt Woudrichem officieel geopend. In het Dementiepunt kan eenieder terecht voor informatie over dementie, advies, ondersteuning, ontmoeting en activiteiten. Wanneer u merkt dat uw geheugen achteruit gaat of als u een verwante heeft waarbij u geheugenproblemen signaleert, dan wilt u daar graag meer over weten. Daarvoor kunt u terecht in het Dementiepunt.

Gevarieerd programma

In het Dementiepunt wordt een gevarieerd programma aangeboden met onder andere informatieve bijeenkomsten over dementie, diverse spreekuren, activiteiten ter ontspanning en een kopje koffie. De medewerker van het Dementiepunt bekijkt samen met u welke vragen u heeft. De medewerker verdiept zich in uw situatie, zodat hij/zij hiervan een beeld krijgt. In overleg met u of met uw naaste geeft de medewerker u een passend advies. Afhankelijk van uw bezoek, de adviezen die u gekregen heeft en de eventuele afspraken die u gemaakt heeft met de medewerker van het Dementiepunt, neemt u vervolgstappen. Dit kan bijvoorbeeld het maken van een afspraak met uw huisarts zijn of het brengen van een bezoek aan het Alzheimer Café voor informatie of het delen van uw ervaringen, angsten en twijfels.

Waarom een Dementiepunt?

In de regio Woudrichem en omstreken bestaan veel (informatie)voorzieningen voor mensen met dementie en hun naasten, maar deze zijn niet altijd bij iedereen bekend. Uit gesprekken met mensen met dementie en hun naasten blijkt dat zij in de beginfase van hun ziekteproces niet goed weten waar en/of bij wie zij met vragen en twijfels terecht kunnen. Het Dementiepunt wil hier verandering in brengen. Het Dementiepunt is een laagdrempelig inlooppunt waar eenieder gratis terecht kan met vragen en zorgen over dementie. U kunt het Dementiepunt bezoeken op maandagmiddag van 13.30-16.00 uur in woon- zorgcentrum de Lemmenskamp. Het Dementiepunt in Woudrichem is een initiatief van het Regionaal Dementie Ondersteuningsnetwerk Dongemond en mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Noord-Brabant. In dit netwerk zijn diverse partijen op het gebied van zorg, welzijn, gemeenten en cliëntenvertegenwoordiging verenigd. In meerdere gemeenten in Noord-Brabant worden Dementiepunten gevestigd.

Uitnodiging

U bent van harte uitgenodigd op de officiële opening op donderdag 30 september van 14.00 tot 16.00 uur. De heer Röell, wethouder van de gemeente Woudrichem, zal de officiële opening verrichten en de heer Brekelmans, lid van het regionaal dementie ondersteuningsnetwerk, zal vertellen wat het Dementiepunt voor u kan betekenen en u kennis laten maken met de vrijwilligers en professionals die aan de slag gaan in het dementiepunt. Na afloop van het officiële programma staat er een hapje en een drankje voor u klaar. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie over het Dementiepunt Woudrichem vindt u op de website www.dementiezorg.nl.

Herkent u uzelf of iemand uit uw omgeving in de onderstaande signalen? Breng dan eens een bezoekje aan het Dementiepunt.

Tien signalen van dementie


1. Vergeetachtigheid
Een van de meest voorkomende symptomen is het vergeten van nieuwe informatie. Andere signalen zijn: het vergeten van belangrijke data of gebeurtenissen, dezelfde vraag telkens opnieuw stellen en afhankelijk zijn van spiekbriefjes of familie voor dingen die voorheen zonder hulp onthouden werden.


2. Problemen met dagelijkse handelingen
Gewone dingen gaan steeds moeilijker. Denk aan koffie zetten en de financiën regelen. Ook zaken die gepland moeten worden of in een bepaalde volgorde uitgevoerd, leveren problemen op. Zoals koffie zetten of een maaltijd bereiden.


3. Vergissingen met tijd en plaats
Het is normaal als u even niet weet welke dag het is of waar u naartoe liep. Maar bij beginnende dementie gebeurt dit steeds vaker. Het besef van tijd wordt minder en uren lijken soms minuten. Ook het vinden van de weg wordt moeilijker. U vergeet soms waar u bent en hoe u daar gekomen bent.


4. Taalproblemen
Het kan moeilijk zijn om een gesprek te volgen. Met dementie kunt u midden in een gesprek stoppen met praten en niet meer weten hoe u verder moet of het voorgaande herhalen. U kunt eenvoudige woorden vergeten en komt steeds moeilijker op namen. Bijvoorbeeld `Waar is dat ding voor mijn haar?', als u naar een kam zoekt. Praten gaat ook minder vloeiend.


5. Kwijtraken van spullen
U kunt spullen op vreemde plekken leggen, bijvoorbeeld een portemonnee in de koelkast of een boek in de oven. U raakt spullen kwijt en kunt niet meer achterhalen waar u ze gelaten heeft.


6. Slecht beoordelingsvermogen

Bij dementie wordt het steeds lastiger om situaties in te schatten en keuzes te maken. U kunt aanbiedingen slecht inschatten en grote sommen geld uitgeven. Ook bij het doen van boodschappen kunt u te veel kopen of spullen kopen die niet nodig zijn.


7. Terugtrekken uit sociale activiteiten

U kunt problemen ondervinden bij hobby's en sport en het voeren van gesprekken. U trekt zich vaker terug en onderneemt minder dan voorheen. Ook kunt u urenlang voor de televisie zitten en veel langer slapen dan gewoonlijk. Voor een buitenstaander lijkt het luiheid of gebrek aan interesse. Als u niets doet, kan er ook niets fout gaan.


8. Veranderingen in gedrag en karakter

Het kan gebeuren dat uw gedrag en karakter veranderen. Dat u verward, achterdochtig, depressief of angstig wordt. Zonder duidelijke aanleiding wisselt uw stemming: het ene moment rustig en opeens verdrietig of kwaad. U kunt soms ook dingen doen die u anders nooit deed.


9. Onrust

Een van de symptomen van dementie is onrust. Daardoor lijkt het of u telkens iets zoekt, moet opruimen of iets anders moet doen. Dit constante gevoel van onrust en de neiging om te lopen leidt vaak ook tot slaapproblemen.


10. Visuele problemen
Voor sommige mensen zijn visuele problemen een symptoom van dementie. U krijgt problemen bij het lezen, afstand inschatten en het onderscheiden van kleur of contrast. Ook komt het voor dat u zichzelf niet herkent als u langs een spiegel loopt.