Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties


Agenda

Workshop 'Corporate governance en de rol van de RvC' Datum: Donderdag 30 september 2010
Tijd: 16:00 - 21:00
Lokatie: Grand Hotel Karel V, Utrecht

OM UW INZICHT IN DE ROL VAN DE RvC TE VERDIEPEN, MEDE TEGEN DE ACHTERGROND VAN DE GOVERNANCE CODE VOOR WONINGCORPORATIES EN ZICH BLIJVEND ONTWIKKELENDE INZICHTEN IN GOOD GOVERNANCE.

Inhoud
De RvC blijft meer gewicht krijgen en de aandacht van de buitenwereld trekken. De RvC moet majeure bestuursbesluiten toetsen, toezicht houden op het functioneren van de corporatie, de bestuurders beoordelen en hun arbeidsvoorwaarden bepalen en zo nodig interveniëren. Daarbij moet zowel het bedrijfseconomische als het - vaak complexe - maatschappelijke belang worden bewaakt. Tegen die achtergrond moeten bestuur en toezichthouders in wijsheid beslissen. De opgaven van de corporatie worden zwaarder: door de hogere eisen die de samenleving stelt, door de financiële crisis waarin wij ons bevinden en door de grotere (financiële) druk van de overheid. Dat betekent ook een verzwaring voor de RvC.
Van de RvC wordt een actievere en zichtbaardere opstelling verwacht. Daardoor dringt zich nogal eens de vraag op waar de scheidslijn ligt tussen de stoel van de bestuurder en die van de toezichthouder. Daardoor wordt de rol van de commissaris complexer.

De workshop geeft een totaaloverzicht van de verschillende rollen van de RvC en legt daarbij het accent op de praktijk. Het gaat om vragen als: Wat hoort wel/niet op de vergadertafel van de RvC thuis? Welke informatie heeft de RvC nodig om de vinger aan de pols te houden? Welke interventiemogelijkheden heeft de RvC? Hoe borg je een gedegen oordeels- en besluitvorming als team? Wat houdt de adviesfunctie in en hoe ver ga je daarin? Hoe kom je tot een degelijke herbenoeming van een commissaris? Welke rol heeft de RvC richting de stakeholders? De governance code vormt de basis voor de wijze van opereren. Maar de code geeft niet altijd antwoord op hoe om te gaan met lastige situaties. Die vragen van de commissaris vaak een eigen interpretatie en een eigen visie op `goed toezicht'. Dit soort situaties en het gezamenlijk verkennen van verschillende handelingsmogelijkheden en hun voor- en nadelen krijgen in de workshop eveneens de nodige aandacht.

De workshop is aldus niet alleen gericht op kennisoverdracht. Door onderling debat en het met elkaar delen van ervaringen beoogt de workshop ook tot verdieping van inzichten te komen. U wordt uitgenodigd om vragen en lastige situaties uit uw eigen praktijk naar voren te brengen. U ontvangt tijdens de workshop een reader met relevante publicaties.

Het betreft een workshop uit de categorie 'Basis' die zich richt op het verkrijgen van kennis en het verdiepen van inzichten die iedere commissaris zou moeten hebben.

Download hier de volledige beschrijving.
Zie het origineel