Universiteit van Tilburg

Persbericht 23 september 2010

Ervaringskennis patient moet grotere rol spelen in de zorg

Symposium 10 jaar Tranzo: 'It takes three to tango'

Net als artsen en andere zorgverleners beschikken patiënten over waardevolle kennis van en ervaring met de gezondheidszorg. Met die kennis doen wetenschappers en professionals nog te weinig om de zorg te verbeteren, is de boodschap die op 30 september klinkt tijdens het symposium 'It takes three to tango'. Het symposium vindt plaats ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Tranzo, Wetenschappelijk centrum op het gebied van zorg en welzijn van de UvT.

Patiënten en cliënten in de gezondheidszorg beschikken over verschillende soorten ervaringskennis, zegt hoogleraar Diana Delnoij, een van de sprekers op het Tranzo-symposium. Kennis over het effect van hun behandeling, over het functioneren van de gezondheidszorg en over hun eigen wensen en verwachtingen. De vraag is hoe je daar gebruik van kunt maken om bijvoorbeeld behandelrichtlijnen aan te passen of de zorg effectiever in te richten. Gedegen wetenschappelijke onderbouwing van die kennis is volgens Delnoij cruciaal, anders worden patiënten of hun vertegenwoordigers niet serieus genomen.

Tijdens het symposium gaan Delnoij, andere wetenschappers, zorgverleners en vertegenwoordigers van zorgverzekeraars en de overheid met elkaar in debat over hoe zij meer gebruik kunnen maken van elkaars kennis. De rol van de 'zorgvrager' wordt bekeken vanuit de patiëntenorganisatie, de mantelzorg, de zorgverzekeraar en de gemeente (GGD). Wie kan de belangen van de patiënt het beste behartigen en hoe?

In een Lagerhuisdebat gaan de deelnemers vervolgens in op drie stellingen:
1. De professional heeft weinig oog voor de zorgvrager.
2. Zorgvragers wantrouwen vaker kennis van wetenschappers en professionals.
3. Zorgvragers moeten eigen wetenschappelijke instituten krijgen.

Tien jaar Tranzo
De interactie tussen wetenschap, praktijk en zorgvragers is een kernthema van Tranzo dat met dit symposium haar 10-jarig bestaan viert. De samenwerking met de zorgpraktijk krijgt bij Tranzo vorm in academische werkplaatsen rond verschillende onderzoeksthema's. Deze aanpak is zo succesvol gebleken, dat het instituut in korte tijd is gegroeid van twee naar honderd medewerkers. "Hieruit blijkt dat zowel de universiteit als praktijkorganisaties een groot belang hechten aan de samenwerking", aldus Henk Garretsen, voorzitter van Tranzo.