Afrikaander Foto Festival AFF!

24/09/2010 09:42

Vestia Rotterdam Feijenoord

De Afrikaanderwijk in beeld

ROTTERDAM - Het Afrikaander Foto Festival AFF! staat voor de deur. 30 september is het zover. In het woongebouw Zuiderster aan de Rijnhaven in Rotterdam en meters hoog op verschillende gevels door de Afrikaanderwijk wordt het leven van families uit de wijk tentoongesteld. Op de foto's zien we deze bewoners op belangrijke momenten in hun leven, nu of langer geleden.

Gezicht van de Afrikaanderwijk

Onkruid? (bekend van De Zuiderlingen) is in 2009 in opdracht van Vestia Rotterdam Feijenoord en deelgemeente Feijenoord gestart met AFF! Willemijn Visser van Vestia Rotterdam Feijenoord: "Wij hebben met de hulp van bewoners een visie gemaakt om de Afrikaanderwijk te verbeteren (zie voor meer info www.afrikaanderwijk2020.nl). AFF! is een mooie manier om de verandering van de Afrikaanderwijk vast te leggen en te laten zien waar de Afrikaanderwijk voor staat." Families uit de Afrikaanderwijk wonen er vaak al vele jaren en voelen zich verbonden met de Afrikaanderwijk. Dat laat het festival goed zien aan de hand van groepsportretten, familiealbums, winkelierportretten en schoolfoto's.

Schoenendozen en albums

Vorig jaar duurde het festival drie dagen en dat bleek te kort. "Veel bewoners hoorden pas na afloop van het festival", licht Linda Malherbe van Onkruid? toe. "Ook zaten we met zoveel fotomateriaal dat we tijdens het festival binnenkregen. Bewoners vonden het geweldig om met foto's hun eigen verhaal te vertellen over de Afrikaanderwijk en waren massaal in schoenendozen met foto's en albums gedoken." Een tweede fotofestival kon daarom niet uitblijven.

Festivalweek

De eerste week staan er tal van activiteiten op het programma, zoals rondleidingen door bewoners zelf, maar ook de mobiele Afrikaander Fotostudio waar wijkbewoners net als vorig jaar gratis een familieportret kunnen laten maken. Daarna gaat het festival nog door tot 30 november. Iedereen die woont of werkt in de wijk, is uitgenodigd te komen kijken en vooral ook eigen albums of schoenendozen mee te nemen.

Ingrijpend voor bewoners

De komende jaren wordt Parkstad gebouwd en een deel van de bewoners krijgt ook te maken met sloop van de eigen woning. Dit is natuurlijk heel ingrijpend voor bewoners. Willemijn Visser: "Door de grote nieuwbouwprojecten lijkt het soms of we vooral oog hebben voor toekomstige bewoners van de wijk. Maar juist de huidige bewoners zijn belangrijk voor ons. Met het AFF! Afrikaander Foto Festival willen we de vernieuwing volgen en de mensen uit de wijk - ouders, kinderen, ondernemers - betrekken bij alle veranderingen. Zij zíjn de wijk en ze zijn trots op hun wijk. Met foto's maak je dat meer zichtbaar dan met woorden."

Programma

Donderdag 30 september Opening festival in Zuiderster (hoek Hillelaan/Brede Hilledijk in Rotterdam). Inloop om 16.30, start programma 17.00 uur tot ongeveer 21.00 uur met hapjes, drankjes en muziek!

Vrijdag 1 oktober Schoolfoto actie waarbij o.a. de Globetrotter (164 leerlingen) en Da Costa School (200 leerlingen) op de foto gaan.

Zaterdagmiddag Fotostudio bij de tentoonstelling.

Zondagmiddag Gidstoer AFF! door bewoner, start 14.30 uur.

Maandag Rondleidingen door bewoners voor groepen.

Dinsdag Mobiele fotostudio door de wijk, rondleidingen voor groepen op aanvraag.

Woensdag Levensverhalen vertellen en opnemen aan de hand van foto's.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.afrikaanderwijk2020.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie