Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

27 september 2010

Mensenrechtenexpert Mariclaire Acosta bekleedt UNESCO-wisselleerstoel

Oratie: Mensenrechten in Mexico steeds vaker geschonden

De internationaal vermaarde mensenrechtenexpert Mariclaire Acosta is per 1 september aan de Universiteit Utrecht benoemd op de UNESCO Chair in Education for Peace, Democracy and Human Rights 2010. Deze wisselleerstoel op het gebied van vredeseducatie heeft een speciale focus op Latijns-Amerika. In haar oratie op 30 september zal de gasthoogleraar ingaan op geweld (in het bijzonder tegen vrouwen), rechtsstaat en democratie in hedendaags Mexico.

Acosta gaat in haar oratie in op de groeiende spanningen binnen het huidige veiligheidsbeleid van de Mexicaanse overheid, het mensenrechtenregime en de bestrijding van de georganiseerde misdaad. Gedurende de laatste jaren wezen tal van binnen- en buitenlandse mensenrechtenorganisaties op de schending van de mensenrechten in Mexico - een ontwikkeling die in verband wordt gebracht met de grootschalige militarisering van de strijd tegen drugsbendes. Daarbij vallen steeds meer slachtoffers. In haar oratie zal Acosta zich nadrukkelijk toespitsen op de kwetsbare positie van vrouwen binnen dit door geweld geteisterde land.

Deskundige mensenrechten in Latijns-Amerika

Mensenrechtenexpert Acosta studeerde sociologie in Mexico, Groot Brittannië, Costa Rica en Frankrijk, waarbij zij zich gaandeweg specialiseerde in de problematiek van mensenrechten in Latijns-Amerika. Tot 1999 was zij als hoogleraar verbonden aan de Universidad Nacional Autónoma de México. Daarnaast vervulde zij diverse gasthoogleraarschappen in de Verenigde Staten. Sinds 2009 is Acosta verbonden aan het prestigieuze Centro de Investigación y Docencia Económocas (CIDE) in Mexico. Naast haar academische carrière is Acosta voorturend actief geweest in allerlei maatschappelijke organisaties op het terrein van mensenrechten, transitional justice en civil society. Ze was van 2001-2003 onderminister van Mensenrechten en Democratie in Mexico.

UNESCO Chair

De UNESCO Chair is een wisselleerstoel op het gebied van vredeseducatie en is bij de Universiteit Utrecht in 2007 ingesteld met een speciale focus op Latijns-Amerika. De UNESCO Chair aan de Universiteit Utrecht is een van de vier UNESCO-leerstoelen in Nederland. In totaal zijn er 653 UNESCO-leerstoelen in de wereld met verschillende aandachtsgebieden.

Gasthoogleraar

Prof. Mariclaire Acosta is vanaf 1 september voor een periode van drie maanden verbonden aan het Studie- en Informatiecentrum Mensenrechten (SIM) van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie (REBO). Tijdens haar verblijf aan de Universiteit Utrecht zal Acosta deelnemen aan onderwijsactiviteiten. Ook zal zij spreken op verschillende internationale conferenties. Ze houdt haar oratie op donderdag 30 september om 16.15 uur in het Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht. Deze is getiteld 'The uncertain defeat of authoritarianism. Lawlessness and human rights in Mexico',

Meer informatie