MOVISIE Participatiedebat 2010 over de toekomst van zelfredzaamheid

28/09/2010 16:51

MOVISIE

De toekomst van zelfredzaamheid

Op donderdag 30 september organiseert MOVISIE het Participatiedebat 2010 voor meer dan 75 bestuurders, beleidsmakers en smaakmakers in zorg en welzijn. Het thema van het debat - De toekomst van zelfredzaamheid - gaat over de toekomstvisie op de zorg: als er minder een beroep gedaan kan worden op de professionele zorg, hoe gaan we dan de informele zorg versterken? Zijn daar grenzen aan? Gaat de netwerkgeneratie van nu het anders doen?

Tijdens het Participatiedebat 2010 gaan we op zoek naar kennis en ideeën voor de vrijwillige inzet en informele zorg van morgen.

Meer zorggebruikers, hogere lasten

Burgers kunnen in de (nabije) toekomst nog maar een beperkt beroep doen op professionele zorg. De vraag naar collectief gefinancierde verzorging en verpleging neemt de komende twintig jaar veel harder toe dan we als maatschappij kunnen bijbenen, zowel in financiële als personele zin. Als we niets doen, komen er 200.000 zorggebruikers bij en stijgen de lasten van 11,5 naar 23 miljard euro in 2030.

Radicale keuzes

De Wet maatschappelijke ondersteuning stimuleert alternatieven voor professionele zorg: burenhulp, vrijwilligerswerk en mantelzorg, samengevat als 'informele zorg'. Zelfredzaamheid staat voorop. Maar gaat dit transitieproces wel snel genoeg? Zijn buren, vrienden, familie in staat om elkaar vaker hulp te bieden én te vragen? Hoe ziet de zogenaamd verwende generatie van twintigers en dertigers de toekomst van zelfredzaamheid? Het lijkt tijd voor radicale keuzes.

Programma

Op het programma o.a. presentaties door Aletta Winsemius (MOVISIE) over actuele vragen rond participatie, Lilian Linders (Fontys) over belemmeringen in het versterken van informele zorg, Joop Hazenberg (Prospect) over Maatschappelijke betrokkenheid en het 'zorgend vermogen' van de netwerkgeneratie. Verder debat en verdieping o.l.v. dagvoorzitterFarid Tabarki. Het debat wordt in samenwerking met Denktank Prospect georganiseerd.

Voor wie

Bestuurders, beslissers en onderzoekers werkzaam in welzijn, zorg, wonen, bij de overheid en maatschappelijke organisaties. Deelname is uitsluitend op uitnodiging.

Datum en locatie

Het Participatiedebat vindt plaats op donderdag 30 september 2010, van 14.00 - 17.00 uur.

Locatie is Seats2Meet, Utrecht (Hoog Catharijne).