Erasmus Universiteit Rotterdam

Oratie Prof. dr. M.N. Spoor

Titel oratie
Agrarian Reform and Transition: What can we learn from 'the East'?
---

Leerstoel:
Development Studies

Datum
30 september 2010 16:15

---

Locatie:
ISS, Kortenaerkade 12, Den Haag

---

Faculteit
Erasmus School of Economics (ESE)

Ontwikkeling van de Oost Europese landbouw vooral grootschalig

Opkomst

Lang geleden sprak Olivier B. Bommel reeds de woorden 'Groot is mooi en veel is lekker'. Prof. Max Spoor gebruikt deze uitspraak in zijn inaugurele rede op 30 september ter aanvaarding van het ambt van Hoogleraar Ontwikkelingsstudies (in het bijzonder ten aanzien van de transitie economiën), om aan te geven dat de huidige ontwikkeling van de Oost-Europese landbouw vooral grootschalig is.

Dit was tegen alle verwachtingen in, aangezien in het begin van de negentiger jaren via landhervorming een sterke opkomst van het familiebedrijf werd verwacht. Echter, de meeste staats- en collectieve boerderijen werden omgevormd tot privébedrijven van vergelijkbare grootte, terwijl sinds een aantal jaren zelfs grote agro-holdings zijn gevormd in landen zoals Kazachstan, Rusland en Oekraïne, die vele honderden van deze bedrijven hebben ingelijfd, bijna een Sovjet droom binnen de transitie naar het kapitalisme.

De vraag is of dit tot verbeteringen in de levensstandaard van de plattelandsbevolking zal leiden, in een situatie waar de inkomensongelijkheid tussen de steden en het platteland heel sterk is gegroeid. Slechts in een aantal kleinere landen van de voormalige Sovjet Unie, zoals Armenië en Moldavië hebben landhervormingen geleid tot een verbetering van de plattelandsarmoede, net als in het geval van China en Vietnam, voorbeelden van Aziatische transitie landen.

Dit is ook het geval in een aantal Centraal Europese landen die inmiddels lid zijn van de Europese Unie. In de landen van de voormalige Sovjet Unie waar de grootschalige landbouw dominant is gebleven en zelfs is versterkt is dit niet het geval, volgens Prof. Spoor. In de laatste jaren, wegens de stijgende voedselprijzen en de grote vraag naar biobrandstoffen zijn Kazakhstan, Rusland en de Oekraïne ook in de spotlight gekomen van de grootschalige transnationale land acquisitie, omdat deze landen grote reserves van vruchtbaar landbouwland hebben. Vooral energiemaatschappijen en grote investeerders hebben hier een actieve rol in.

Prof. Max Spoor is benoemd als voltijds Bijzonder Hoogleraar aan het Internationaal Instituut voor Internationale Studies in Den Haag, onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam.