Gemeente Schagen

Beleidsnota ondersteuning vrijwilligers Schagen 2010

Vrijwilligerswerk is belangrijk voor het in stand houden van voorzieningen of activiteiten. Het aantal (verschillende) voorzieningen geeft de kwaliteit aan van de leefbaarheid van de samenleving (sociale samenhang) en dus ook hoe elke burger zich voelt. Het vrijwilligerswerk kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van individueel talent, kennis en vaardigheden dichtbij het woonadres. Het vrijwilligerswerk staat onder druk. Daarom is besloten dat het verstandig is om te blijven investeren in vrijwilligerswerk. De gemeente doet dit door voorwaardenstellende maatregelen te treffen.

Â

Vrijwilligersbeleid

Het gemeentelijk vrijwilligersbeleid is opgesteld vanuit de gedachte dat vrijwilligerswerk belangrijk is. In de door de gemeenteraad op 31 augustus 2010 vastgestelde âBeleidsnota ondersteuning vrijwilligers Schagen 2010â is de basis gelegd voor het vrijwilligerswerk. In de nota wordt aangegeven, dat vrijwilligersbeleid zeer belangrijk wordt gevonden.

De gemeente Schagen heeft voor haar vrijwilligersbeleid voor de periode 2010 tot 2014 jaarlijks een bedrag begroot van gemiddeld ⬠38.600,--. Het onderdeel mantelzorg valt buiten dit budget. Het is belangrijk dat de inwoners (zowel ouderen als jongeren) weten, dat zij zelf een grote verantwoordelijkheid hebben voor de instandhouding van voorzieningen. Het draagt bij aan de ontwikkeling van een leefbare stad. Daarnaast wil de gemeente mogelijke drempels verlagen door vrijwilligers en vrijwilligerswerk te ondersteunen.

Â

Dat wordt gedaan met onder andere de volgende activiteiten:
* Organiseren van een Vrijwilligersondersteuning
* Ondersteunen van het kader van
vrijwilligersorganisaties  Â

De basis daarvoor is de volgende. De gemeente wil:


-de zelfwerkzaamheid van de burgers bevorderen


-dat de burgers meer deelnemen in en aan de maatschappij


-dat de burgers ook zelf voor de leefbaarheid van hun woonomgeving zorgen.

Daarnaast wil de gemeente de âburger gemeenschapâ versterken door zich te richten op het tot stand komen van relaties en sociale verbanden tussen burgers, die gericht zijn op onderlinge steun en het bieden van hulp.

De âBeleidsnota ondersteuning vrijwilligers Schagen 2010â ligt ter inzage in het gemeentehuis, maar staat ook de gemeentelijke website: www.schagen.nl