Gemeente 's-Hertogenbosch

27-09-2010
Monitor Marokkaanse Nederlanders

Onderzoek naar de positie van Marokkaanse Nederlanders in 's-Hertogenbosch op de terreinen van onderwijs, arbeid, uitkering en criminaliteit.

* Raadsinformatiebrief

* Nulmeting

De monitor die nu is verschenen, is een 0-meting. Deze bestaat uit twee delen. Het eerste deel is gericht op de situatie van Marokkaans Nederlandse risicojongeren in 's-Hertogenbosch. Het tweede deel van de monitor is een benchmark. Dat wil zeggen dat de problematiek in 's-Hertogenbosch afgezet wordt tegen 21 andere gemeenten (samenwerkingsverband) met soortgelijke problematiek.

Trendbreuk
Veel Marokkaans-Nederlandse jongeren boeken goede resultaten in het hoger en wetenschappelijk onderwijs en op de arbeidsmarkt. Echter met een deel van de Marokkaans-Nederlandse jongeren gaat het niet goed, zij zijn oververtegenwoordigd in criminaliteit, schooluitval en werkeloosheid. Het samenwerkingsverband wil een trendbreuk bereiken in deze oververtegenwoordiging.

Uit de landelijke monitor komt naar voren dat de Marokkaans Nederlandse jongeren zijn oververtegenwoordigd, als het gaat om aantallen verdachten van delicten, veelplegers, uitkeringsafhankelijkheid en aantallen werkzoekenden. Ook blijkt de achterstandspositie uit de oververtegenwoordiging in de laagste niveaus van het voortgezet onderwijs en MBO en binnen de groep voortijdig schoolverlaters.

Positieve verschil
's-Hertogenbosch valt met name op met een hogere vertegenwoordiging van de Marokkaanse Nederlanders binnen de groep veelplegers en binnen de groep voortijdig schoolverlaters. Het niveau waarop Marokkaans-Nederlandse deelnemers MBO onderwijs volgen, komt ongeveer overeen met het niveau van alle deelnemers in het MBO in 's-Hertogenbosch. Een positieve afwijking op de landelijke trend.