Gemeente 's-Hertogenbosch

29-09-2010
Milleniumdoelen

Milleniumdoelen Het college neemt het advies van het millenniumdoelencomité over en ondersteunt daarmee vier initiatieven, die bijdragen aan het realiseren van de millenniumdoelen.

Millenniumdoelen
Voor het derde achtereenvolgende jaar zijn projecten ingediend die een bijdrage leveren aan het behalen van de millenniumdoelen. De raad stelde hier een budget van EUR 25.710 voor beschikbaar. Het college vindt de millenniumdoelen belangrijk en zet zich in voor de volgende doelen: het uitbannen van extreme armoede, alle kinderen naar de basisschool, stimuleren van een duurzaam leefmilieu en eerlijke handel, schuldverlichting en hulp. Het zijn allemaal initiatieven uit 's-Hertogenbosch en ze besteden ook aandacht aan de bewustwording in de Bossche samenleving.

Initiatieven
In totaal zijn er vanuit de Bossche samenleving 18 initiatieven ingediend. Het millenniumdoelencomité bestaat uit wethouder Weterings en vijf externe personen die zich betrokken voelen bij de millenniumdoelen. Op hun advies besloot het college de volgende initiatieven financieel te ondersteunen:

* het verbeteren van water- en sanitaire voorzieningen van een school in Sri Lanka (EUR 4.985,-). Stichting Kansarmen Sri Lanka zet zich met verschillende activiteiten in heel Nederland in om watervoorzieningen aan te leggen. De inzet wordt verdubbeld door een bijdrage van Brabant Water;

* het oprichten van een schoenmakerswerkplaats met opleidingsmogelijkheden in Ghana (EUR 7.500,-). Maartje Admiraal liep stage in Ghana. Vanuit persoonlijke betrokkenheid ontwikkelde zij het initiatief om in Ghana een schoenmakerswerkplaats op te richten, waar straatkinderen opgeleid kunnen worden tot schoenmaker. Zo kunnen zij voorzien in hun levensbehoeften;
* het bouwen van drie woningen in Mexico (EUR 4.500,-). Het Bossche bedrijf Huisman en Muijen neemt in Mexico de bouw en financiering van twee woningen voor zijn rekening. Met de financiële steun van de gemeente, krijgt het bedrijf de gelegenheid hier drie woningen aan toe te voegen;

* het bouwen van een aardbeving en orkaan bestendig leslokaal in Haïti (EUR 8.000,-). Na de aardbeving in Haïti startten kinderen van Haïtiaanse afkomst, hun adoptieouders, vriendjes en vriendinnetjes een actie op de Antonius Abt school om geld in te zamelen. De stichting heeft een snelle groei doorgemaakt.

Alle vier de voorstellen zijn lokale initiatieven uit `s-Hertogenbosch. De initiatieven sluiten aan bij de behoefte in het betreffende ontwikkelingsland en zijn duurzaam.