Gemeente 's-Hertogenbosch

28-09-2010
Goede resultaten aanpak jeugdwerkloosheid

Regio ontvangt extra geld
Het vorige Kabinet heeft in mei 2009 geld vrijgemaakt voor het actief aanpakken van de jeugdwerkloosheid. In Noord-Oost Brabant is voortvarend een plan van aanpak in uitvoering gebracht met afspraken tussen gemeenten, UWV WERKbedrijf, BZW, Colo en onderwijsinstellingen. Deze partners hebben extra inspanningen geleverd om de jeugdwerkloosheid te voorkomen en te bestrijden. De gemeente 's-Hertogenbosch ontvangt nu extra geld voor deze regionale aanpak.

Ruim 2 miljoen extra toegezegd
Onlangs heeft het Ministerie SZW op basis van de behaalde resultaten veertig miljoen euro verdeeld over de dertig arbeidsmarktregio's in het land. De partners in de regio Noordoost-Brabant hebben een geweldig resultaat neergezet. Er zijn tussen begin september 2009 en eind april 2010 2.989 jongeren geplaatst op een baan, leerbaan of stage. Het gaat daarbij om zowel werkloze jongeren als jongeren die met werkloosheid of schooluitval worden bedreigd. Een resultaat waar de stuurgroep onder voorzitterschap van wethouder Bart Eigeman trots op is. "Samenwerking, gebruik maken van bestaande structuren en inzetten op preventie zijn sleutelbegrippen voor dit succes" volgens wethouder Eigeman.

Het Ministerie heeft de regio voor dit goede resultaat beloond. We ontvangen ruim 2 miljoen euro extra op de reeds ontvangen 950.000 euro in 2010. In 2009 ontvingen we al 1,9 miljoen euro. De regio gaat het extra geld gebruiken voor het continueren van goedlopende projecten. Ook gaan we een aanvraag voor een Europese subsidie voorbereiden en indienen. Tot slot gaan we onderzoeken of we met het extra geld een nieuw regionaal project starten of een bestaand lokaal project uitrollen naar de regio.

Ontwikkelingen jeugdwerkloosheid in de regio
In augustus 2010 staan 1.660 jongeren ingeschreven als niet-werkend werkzoekend bij de vier werkpleinen in regio Noordoost-Brabant. Bij de start van de aanpak jeugdwerkloosheid (mei 2009) waren 1.470 jongeren werkzoekend. De verdubbeling van het aantal werkzoekende jongeren waarvoor werd gevreesd, is mede door de grote inzet van alle betrokken partijen niet bereikt.