Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 24 september 2010

Amsterdam University College viert eerste Dies Natalis

Gepubliceerd op 24 september 2010
Essayprijswinnaar Mathijs Mul met dr. Rebecca Lindner, Head of Studies Humanities (foto's: VU Dienst Marketing & Communicatie)

Het Amsterdam University College (AUC) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU) vierde op 22 september zijn eerste Dies Natalis. De middag bestond uit een aantal voordrachten. Matthijs Mul won de 2010 AUC-essaywedstrijd. De AUC Docent van het Jaar Award 2009-2010 ging naar dr. Marco de Waard.

Differentiatie en excellentie

Prof. dr. Lex Bouter, rector magnificus van de VU opende de viering met een voordracht waarin hij het belang benadrukte van meer differentiatie in het grote en sterk egalitaire Nederlandse onderwijssysteem. Deze boodschap werd ook uitgedragen door VU-honoursstudent Rosalie Salameh in haar rede Excellence is an attitude. Salameh ging in op de intrinsieke waarde van onderwijs in de persoonlijke ontwikkeling door studenten aan te moedigen om hun kennis, vaardigheden en maatschappelijke betrokkenheid te ontwikkelen, in plaats van alleen te focussen op het verkrijgen van een diploma.

Prof. dr. Jan Hindrik Ravesloot, hoogleraar Fysiologie (AMC-UvA) en voorzitter AUC-Examencommissie, ging vervolgens in op het concept van liberal arts and sciences-onderwijs en zijn relevantie voor de moderne wereld. Berry Marttin mba, lid Raad van Bestuur Rabobank Nederland (AUC-sponsor) sprak de aanwezigen in een video toe. Hij onderstreepte het belang van een internationale en interculturele benadering van het hoger onderwijs.
AUC-docent van het jaar Marco de Waard met prof. dr. Marijk van der Wende, decaan van het AUC

Essayprijs en AUC-docent van het jaar

Tijdens de diesviering werd de winnaar bekend gemaakt van de 2010 AUC-essaywedstrijd: Mathijs Mul. Hij gebruikt in zijn essay een krachtige metafoor die uitdrukking geeft aan zijn stelling dat `bewonderenswaardige ambities en doelen, die vaak gedeeld worden door veel verschillende mensen, tragisch worden tegengewerkt door separatie, differentiatie en particularisme'.

De decaan van het AUC, prof. dr. Marijk van der Wende, reikte tevens de AUC Docent van het Jaar Award 2009-2010 uit. De award ging naar dr. Marco de Waard, docent Comparative Literature en Cultural and Literary Theory. Zijn studenten omschrijven De Waard als een fantastische docent met een ware passie voor de `big books' en als iemand die geweldige discussies op gang brengt.
Bron: UvA Persvoorlichting
|