Gemeente Amsterdam



---

Krachtenbundeling tegen agressie- en geweldplegers

29 september 2010
-
Bestuursvoorlichting

Daders van agressie en geweld tegen medewerkers met een publieke taak komen er in Amsterdam niet makkelijk meer mee weg. Vanaf vandaag krijgen ze te maken met een lik op stuk beleid. Diverse werkgevers, politie en Openbaar Ministerie van de regio Amsterdam-Amstelland werken samen om de daders aan te pakken en de schade op hen te verhalen. Zo moeten de partijen geweldsincidenten eenduidig registreren en geven werkgevers zo veel mogelijk binnen 2 dagen een reactie naar de dader. Die reactie kan een mondelinge waarschuwing zijn maar ook een pandverbod, het verhalen van schade of het opschorten van de dienstverlening.

De focus binnen dit project ligt op de verbetering van melding, aangifte en vervolging van incidenten van agressie en geweld tegen medewerkers met een publieke taak. Het project streeft naar een stijging van het aantal aangiften met 15%, een betere monitoring van wat er gebeurt -van melden tot straffen-, en er komt in elk district een aanspreekpunt bij de politie. Daarnaast zorgen politie en OM voor duidelijke informatie over het verloop van een strafzaak.

Het uiteindelijke doel is om het aantal incidenten te verminderen. In dit project werken de gemeente Amsterdam, politie, openbaar ministerie, GVB, Brandweer, VZA groep, Stichting Dock, Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam, GGD en het ministerie van BZK samen.