MBO raad

Examenservice MEI

30-09-2010 - De afgelopen maanden heeft de Btg MEI het draagvlak voor en mogelijke invullingen van een Examenservice laten onderzoeken. In de Algemene Ledenvergadering van 24 september zijn de onderzoeksresultaten gepresenteerd en is het besluit genomen voor enkele vervolgstappen.

Het onderzoek laat een groot draagvlak én urgentiebesef zien voor het idee van een Examenservice, waarin onderwijs en bedrijfsleven gezamenlijk participeren. Examenservice moet vier hoofdfuncties gaan vervullen voor de afnemende onderwijsinstellingen:
* Het (laten) ontwikkelen van examenproducten (inclusief inkoop);
* Het verlenen van examendiensten (advies op organisatieniveau, ondersteuning, deskundigheidsbevordering van personeel);
* Het - inhoudelijk en toetstechnisch - beoordelen en vaststellen van examenproducten;

* Het beheren en distribueren van examenproducten.

Het onderzoek geeft een aantal handreikingen voor de invulling van deze functies en de te leveren producten en diensten. Het service-element springt daaruit naar voren; Examenservice moet meer zijn dan een kale database met sec producten voor de kwalificerende beoordeling. Examenservice levert ook diensten ter ondersteuning van de kwaliteitsbevordering en professionalisering van examinering door roc's.

De Btg MEI heeft 24 september besloten om - op basis van het onderzoeksrapport - het concept van Examenservice verder uit te werken naar concrete voorstellen voor de samenwerking, organisatie en financiering. In eerste instantie wordt gekeken of Kenteq - in opdracht van Examenservice - de uitvoering van de functies kan verzorgen.

Op de extra ledenvergadering van 10 december worden de voorstellen voorgelegd. Het streven is dat Examenservice ruim voor de start van het opleidingsjaar 2010-2011 operationeel is.


Bron/Auteur: Webredactie