Provincie Utrecht

Ook sportvelden op de Heuvelrug chemievrij maken

De Provincie Utrecht start samen met de gemeente Utrechtse Heuvelrug en andere partijen een publiciteitscampagne om het gebruik van bestrijdingsmiddelen op de Utrechtse Heuvelrug terug te brengen. Dit als onderdeel van het programma `Schoon Grondwater in de Utrechtse Heuvelrug', waar alle overheden (gemeenten, provincie, waterschappen) op de Utrechtse Heuvelrug en Vitens aan meewerken.

De Utrechtse Heuvelrug herbergt de grootste drinkwatervoorraad van de provincie Utrecht. Bestrijdingsmiddelen spoelen gemakkelijk door de bodem en vormen daarom een bedreiging voor ons drinkwater. Het is dan ook belangrijk om zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

Het programma `Schoon Grondwater in de Utrechtse Heuvelrug' omvat meerdere activiteiten. Eén daarvan is dat ook de sportvelden chemievrij worden gemaakt. De gemeente Utrechtse Heuvelrug start dit jaar met subsidie van de Provincie Utrecht een proef met chemievrije sportvelden. De methode bestaat uit het zeer kort maaien van het gras in het voorjaar, gevolgd door het zeer intensief doorzaaien van de grasmat. Onkruid krijgt dan geen kans om te groeien. Wanneer de proef tot positieve resultaten leidt, zal deze (geleidelijk) worden uitgebreid naar de andere sportvelden in de gemeente. Bovendien zullen de andere gemeenten op de Heuvelrug worden gestimuleerd om ook deze werkwijze toe te passen.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug is een van de eerste gemeenten in Nederland die grassportvelden beheert zonder bestrijdingsmiddelen. Graag nodigen wij u uit om te kijken hoe dat werkt en wat het oplevert!

Graag ontmoeten wij u op
Donderdag 7 oktober
Tijd: 13.30 - 15.00
Plaats: Clubgebouw Rugby Club The Pink Panthers, De Woerd 6b in Driebergen-Rijsenburg

Wij stellen het op prijs wanneer u uw komst aanmeldt (tot 5 oktober) via:
Nelleke.van.der.Veen@provincie-utrecht.nlht.nl

Voor persinformatie:
marlies.verhoef@provincie-utrecht.nl, (030) 258 20 07

Voor algemene vragen:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11