Stichting Bouw Research

Bouw voorbereidingsmodule gaat van start

30 september 2010

De stichting Bouwen met Winst en kennisplatform voor de bouw SBR gaan de komende maanden samen de zogenoemde `Voorbereidingsmodule' bouwen: een digitaal instrument dat de communicatie ondersteunt tussen aanvragers van een omgevingsvergunning en de vergunningverleners. Met de Voorbereidingsmodule ontstaat een aanvraagdossier waarmee de ondernemer zijn omgevingsvergunningen straks via het Omgevingsloket Online kan aanvragen.

De stichting Bouwen met Winst is een initiatief van Bouwend Nederland, Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers (NVB), Vereniging Stadswerk Nederland en NLingenieurs. Ook Aedes, de BNA en de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland hebben medewerking toegezegd. De partijen werkten eerder samen binnen een casus van het programma Slim geregeld, goed verbonden (Sggv). Het programma is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Vermindering regeldruk

Architecten en aannemers kunnen met de Voorbereidingsmodule veel tijd besparen. Ook gemeenten kunnen dankzij de stroomlijning van het aanvraagproces vergunningaanvragen sneller behandelen. Jaarlijks scheelt dat miljoenen euro?s aan regeldruk. Deze besparingen zijn in 2009 en 2010 aangetoond tijdens uitgebreide praktijktests die het programma Sggv heeft uitgevoerd binnen 11 gemeenten.

Inbreng gemeenten gevraagd

De stichting Bouwen met Winst en SBR roepen gemeenten en het bedrijfsleven op om bij te dragen aan het programma van eisen voor de ?Voorbereidingsmodule?. Projectleider en SBR-manager Gerda Klunder: "Het is uiteraard zaak dat het instrument straks zo goed mogelijk aansluit bij de wensen van de gebruikers. Op 14 oktober vindt een eerste gebruikersbijeenkomst plaats." Heeft u interesse? Meldt u zich dan voor 11 oktober bij Barbera den Held of telefoonnummer (010) 206 59 59.
"We presenteren een eerste ontwerp van de Voorbereidingsmodule op de Dag van de Wabo op 11 november 2010 in Hart van Holland in Nijkerk. We verwachten dat versie 1.0 op 6 januari 2011 gereed is, inclusief trainingsprogramma", aldus Piet Paantjens, voorzitter van de stichting Bouwen met Winst.

Hulpmiddel Omgevingsloket

Op 1 oktober treedt de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) in werking. Vanaf dat moment kunnen bedrijven en particulieren voor het aanvragen van een omgevingsvergunning terecht op de website van het Omgevingsloket.
De Voorbereidingsmodule is een hulpmiddel waarmee de stappen in het Omgevingsloket goed voorbereid kunnen worden.

Bouwen met Winst

In de stichting Bouwen met Winst zijn verenigd: Vereniging Stadswerk Nederland, NVB, Bouwend Nederland en NLingenieurs. Meer informatie over deze stichting en de Voorbereidingsmodule is per 30 september te vinden op de website Bouwen met winst.