Vereniging Nederlandse Gemeenten

Minister Donner en VNG verschillen van mening over 133 miljoen

30.09.2010

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt het onacceptabel dat gemeenten de rekening gepresenteerd krijgen voor de oplopende kosten van de bijstand. Het WWB-budget voor 2010 is volgens de VNG nog steeds 133 miljoen euro te laag. Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid legt deze kosten volledig neer bij gemeenten, zonder zich af te vragen of het gemeenten kan worden aangerekend dat de uitkeringslasten hoger uitvallen dan wordt geraamd.

Dat blijkt na afloop van het overleg dat de VNG en SZW vandaag voerden over de WWB-budgetten 2010. De minister en de VNG verschillen al langere tijd van mening over de interpretatie van de afspraken uit het Bestuursakkoord uit 2007.

Het bezwaar van de VNG blijft dat gemeenten met de afgesproken systematiek uit 2007 onvoldoende worden gecompenseerd voor de gevolgen van de crisis. Het is niet de schuld van gemeenten dat de uitkeringskosten stijgen, maar een gevolg van de crisis en rijksbeleid. Bij de berekening van het budget rekent SZW met een te lage prijs voor de uitkeringen. Door de crisis/conjunctuur lopen de bijverdiensten van uitkeringsgerechtigden echter terug. Gemeenten moeten daarom hogere aanvullingen betalen en maken meer kosten. Bovendien zijn door de overheveling van bijstandsgerechtigde 65-plussers met een onvolledige AOW-uitkering naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB) bij gemeenten veel uitkeringen uit het bestand weggevallen waarvan de gemiddelde kosten relatief laag waren. Gemeenten hoefden deze uitkeringen alleen maar aan te vullen tot bijstandsniveau. Het effect van dit rijksbeleid is dat de gemiddelde uitkeringsprijs harder stijgt dan wordt geschat op basis van de loon/prijsontwikkeling. Gemeenten kunnen hier niets aan doen.

Door deze ontwikkelingen komen gemeenten nog steeds 133 miljoen euro tekort op het WWB-budget. Minister Donner houdt vast aan de technische uitwerking van het Bestuursakkoord uit 2007 en wil gemeenten niet compenseren voor de hogere uitkeringskosten. Volgens de VNG wordt nu niet meer voldaan aan de basisafspraak uit het Bestuursakkoord. Die houdt in dat het budget ieder jaar wordt gecorrigeerd voor de effecten rijksbeleid, de loon/prijs-ontwikkeling en buiten de bandbreedte van 12.5000 uitkeringen ook voor conjunctuur. Als dat goed gebeurt, lopen gemeenten nooit een risico van meer dan 12.500 uitkeringen (169 miljoen). Dit risico van EUR 169 miljoen nemen gemeenten, zoals eerder afgesproken, voor hun rekening.

De VNG betreurt de houding van het Rijk omdat in 2009 de rekenregels van het gemeentefonds wél zijn aangepast vanwege de crisis. Dat was voordeliger voor het Rijk omdat anders het gemeentefonds met enkele honderden miljoenen zou blijven groeien als gevolg van bepaalde rekenregels. Er zijn toen afspraken gemaakt tussen Rijk en gemeenten om af te wijken van die groei van het gemeentefonds. Nu eenzelfde probleem optreedt waarbij gemeenten in het nauw komen door de rekenregels, geeft het Rijk niet thuis.

De VNG wil op korte termijn met het nieuwe kabinet in overleg over de financiering van de WWB. De rekening van 133 miljoen zal daar dan worden neergelegd.

Den Haag, 30 september 2010