Mannen onmisbaar bij mantelzorg aan (schoon)ouders

30/09/2010 12:25

MOVISIE

Het gangbare beeld over mantelzorg is dat het voornamelijk vrouwen zijn die deze zorg verlenen. De werkelijkheid is genuanceerder: mannen zijn inderdaad minder vaak verantwoordelijk voor de directe zorg aan (schoon)ouders dan vrouwen. Als ondersteuner van de mantelzorger en in aanvullende hulp spelen zij echter wel degelijk een belangrijke rol. Zo blijkt uit het afstudeeronderzoek van Wilco Kruijswijk dat hij deed bij MOVISIE.

TAAKVERDELING

Door de toenemende vergrijzing neemt het aantal mantelzorgers dat zorg draagt voor (schoon)ouders toe. 69 procent van deze groep mantelzorgers is vrouw tegenover 31 procent man. Laten mannen het afweten als het op mantelzorg aan komt? Kruijswijk laat in zijn onderzoek zien dat mannen een specifieke positie innemen in de mantelzorg aan (schoon)ouders. Hij bestudeerde tot in detail de taakverdeling in drie families die mantelzorg verleenden aan een ouder.

NETWERKELASTICITEIT

Uit het onderzoek blijkt dat mannen zich minder vaak bezig houden met directe zorgtaken. Trudy Schreuder Goedheijt, progamma manager Informele Zorg bij MOVISIE en begeleider van het onderzoek, licht dit toe: "Mannen leveren vaak meer indirecte hulp. Denk bijvoorbeeld aan onderhoud van huis en tuin, het doen van boodschappen en de ondersteuning van hun partner of zus bij de directe zorg." Kruijswijk concludeert in zijn onderzoek dat mannen weliswaar niet in traditionele zin mantelzorger zijn, maar dat zij wel een onmisbare bijdrage leveren aan dat wat hij netwerkelasticiteit noemt. Zij zorgen voor meer veerkracht en flexibiliteit van het zorgnetwerk om de (schoon)ouder.

ZORGVERNAUWING

Daarnaast concludeert Kruijswijk in het onderzoek dat mannen vaak door hun partner of zus op afstand gezet worden. Schreuder Goedheijt: "Vrouwen kunnen hun man of broer soms onbedoeld weghouden van de directe zorgtaken. Zij zien zichzelf als de beste zorgverlener." Dit proces dat Kruijswijk als zorgvernauwing benoemt, belemmert mannen bij het oppakken van directe mantelzorg.

BETEKENIS VOOR TOEKOMST

In de toekomst zal door vergrijzing en bezuiniging op de kosten van de professionele zorg in toenemende mate een beroep worden gedaan op mantelzorgers. Wil Verschoor, programmamanager Diversiteit bij MOVISIE, pleit voor een gelijkwaardig aandeel van mannen en vrouwen in mantelzorg: "Ik hoop dat mannen meer en meer deelnemen aan de directe mantelzorg aan ouders. Dit onderzoek laat zien dat vrouwen daar ook een duidelijk aandeel in hebben: zij moeten mannen meer ruimte geven."