Nieuwe toekomst voor Museumpark Orientalis

30/09/2010 12:35

Dieben & Meyer communicatieadviseurs

Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting bij Nijmegen wordt een aantrekkelijk themapark voor wereldreligies en spiritualiteit. Vanaf 2012 kunnen bezoekers via een nieuwe entree in het gerestaureerde en gemoderniseerde museumpark terecht.

Deze toekomstplannen voor Museumpark Orientalis zijn 30 september 2010 gepresenteerd. Ze maken deel uit van het nieuwe bedrijfsplan 2011-2015 'Zinvol beleven'.

Museumpark Orientalis is sinds november 2009 gesloten. Nu wordt gewerkt aan restauratie en vernieuwing van het park. Een nieuw bestuur trok Peter Berns aan voor de verdere modernisering.

Berns: "Om straks een breed publiek aan te spreken is een fundamentele en vernieuwende aanpak nodig. Natuurlijk moet het product kwalitatief goed zijn, maar ook de publieksvoorzieningen moeten voldoen aan de eisen van deze tijd. Realisatie van dit plan kost 21 miljoen euro".

Wereldreligies en spiritualiteit

In het themapark Orientalis staat de beleving van de bezoeker op het gebied van religie, spiritualiteit en zingeving centraal.

"Religie en spiritualiteit spelen in onze huidige samenleving een grote rol," zegt Berns. "Mensen zoeken nog steeds naar antwoorden op 'grote vragen', maar wel steeds vaker in spiritualiteit zonder kerk." Daarom verbreedt Orientalis zich naar de vijf grote wereldreligies - het jodendom, het christendom, de islam, het boeddhisme en het hindoeïsme - en de nieuwe spiritualiteit. "We laten zien hoe religies zijn ontstaan, waar ze elkaar raken en waar in de geschiedenis ze met elkaar verbonden zijn. Maar ook hoe we in onze samenleving met religie en spiritualiteit omgaan. Kennis van verschillen en overeenkomsten tussen religies zorgt immers voor begrip, tolerantie en respect."

Restaureren en vernieuwen

De oude historische kern van de Heilig Landstichting is de basis van het nieuwe Orientalis. De kern wordt gerestaureerd en het begraaf- en gedenkpark weer verbonden met het themapark. De Oosterse religies en nieuwe spiritualiteit krijgen een eigen plek. Nu wordt er een museummoskee gebouwd, later verrijzen ook een Boeddhistische tempel, een Hindoetempel en komt er een spirituele tuin.

De publieksfaciliteiten worden aantrekkelijker en beter toegankelijk. Verder komen er een nieuw parkeerterrein, een multifunctioneel entreegebouw, goede bewegwijzering, een milieuvriendelijk vervoersysteem en moderne horeca en evenementenlocaties. In de toekomst kunnen bezoekers ook in het park overnachten in de Karavanserai of in bedoeïententen.

Opening 2012 - festiviteiten in 2011

De opening van Orientalis is gepland in 2012. Maar in 2011 zal het park haar deuren ook verschillende keren openen voor publiek. Er zijn diverse weekendopenstellingen en speciale programma's rondom het 100-jarige bestaan van de Heilig Land Stichting. Ook opent de museummoskee - een kopie van een dorpsmoskee uit Oman - die nu in aanbouw is.

Orientalis op weg naar 2020

Bij elkaar vergt de restauratie, de innovatie en het verbeteren van park en publieksfaciliteiten, een eenmalige investering van 21 miljoen euro. Daarvoor doet Orientalis een beroep op het rijk, de provincie Gelderland en een groot aantal fondsen. Drie jaar na de opening wil Orientalis jaarlijks 100.000 bezoekers trekken, net zo veel als vóór 2005. Binnen tien jaar moet dat aantal oplopen naar 175.000 bezoekers per jaar. Streven is binnen zeven jaar een kostendekkende exploitatie te hebben. Er zal geen beroep worden gedaan op structurele overheidssubsidies.

Peter Berns was adviseur en interim-manager van tal van musea. Zo was hij o.a. projectleider voor de bouw van Museum Het Valkhof in Nijmegen en werkt hij nu ook aan het Philips Museum in Eindhoven. Hij schreef het beleidsplan Museumpark Orientalis 2011-2015, Zinvol beleven. Meer informatie op www.museumparkorientalis.nl.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.diemey.nl