Gemeente Zederik


Wat is er besproken en besloten in de Raad

Op maandag 27 september jl. was er een raadsvergadering in het gemeentehuis in Meerkerk.
Vóór het officiële begin van de vergadering feliciteerde burgemeester Huub van der Meer de heer Klaas van Oort van de VKG met zijn 40-jarig jubileum.

Sinds september 1970 is de heer van Oort actief geweest als raadslid en wethouder van Ameide en Zederik. Een indrukwekkende loopbaan!

40-jarig jubileum Klaas van Oort

Hamerstukken
De volgende voorstellen zijn aangenomen:

* Vaststelling van de Verordening op de heffing en invordering van brandweerrechten 2010.

* Wijziging van de limiet van de achtervangovereenkomst met de Stichting Waarborgfonds Sociale Woningbouw te Huizen ten behoeve van Woonzorg Nederland.

* Vaststelling van de route vervoer gevaarlijke stoffen.
* Vaststelling van de Destructieverordening Zederik 2010.
* Vaststelling van de Verordening naamgeving, nummering en begrenzing van de gemeente Zederik.

* Het verlenen van planologische medewerking aan het ruimtelijk initiatief van De Brug Ontwikkeling BV, betrekking hebbend op de bouw van twee woon-werkwoningen op Tolstraat 37 te Meerkerk.

Bespreekstukken
Het voorstel om de voormalige smederij in Leerbroek niet aan te kopen, is uitgebreid aan de orde geweest. Alle partijen staan positief tegenover het initiatief van de Stichting Oude Smederij Leerbroek. Elk vanuit een andere invalshoek.
CDA geeft via een amendement aan dat de Stichting moet kunnen rekenen op advies en subsidie vanuit de gemeente. De ChrU liet via een amendement weten graag een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheden tot aankoop. VVD en SGP willen financiële medewerking verlenen aan het oprichten van een museum en de Stichting vijf jaar de tijd te geven de plannen te verwezenlijken, aldus hun amendement. De PvdA vindt het een sympathiek idee, maar er wordt teveel gesteund op de gemeente. En de VKG geeft aan dat de gemeente vooral in gesprek moet blijven met de initiatiefnemers. JVB memoreert dat de aankoop niet als kernactiviteit van de gemeente kan worden gezien. Wethouder Krämer merkt op dat alle partijen sympathie hebben voor het idee. Hij geeft aan dat ook het college het unieke karakter van dit project ziet. Maar het budget voor cultuur en monumenten is zeer gering. Het is nu niet verantwoord om het pand te kopen. Wel zegt de gemeente alle mogelijke hulp toe. Het amendement van CDA wordt aangenomen en daarmee het voorstel.

Het ontwerp-bestemmingsplan Lakerveld 10 in Lexmond is vastgesteld. Vrijwel alle partijen staan positief tegenover de ontwikkeling van dit stukje Lexmond. Ook de natuur heeft z'n plek gekregen.

Raadsconsultatie
De mening van de raad wordt gevraagd over de herontwikkeling van het voormalig K.I.- station in Lexmond. Alle partijen ondersteunen de plannen, met diverse aandachtspunten. De SGP dringt erop aan de kwaliteit te bewaken. De ChrU ziet in de ontwikkeling graag meer aandacht voor de milieuaspecten. En het CDA wil het plan landschappelijk goed inpassen. JVB vraagt zich af welke bedrijven zullen gaan verplaatsen. De VVD zou nog graag een referentie zien naar het voor Zederik destijds belangrijke KI-station. PvdA en VKG sluiten zich aan bij de eerder genoemde punten.