Officiële start Bockbierseizoen - Brouwers trots op oogst 2010

30/09/2010 13:06

Stichting Dranken Nederland

Persbericht - Den Haag, 30 september 2010

Officiële start Bockbierseizoen

Brouwers trots op 'oogst' 2010

Vanaf vannacht 00.00 uur wordt de detailhandel en horeca in Nederland door de diverse brouwers bevoorraad met de nieuwe oogst bockbier. Op maandag 4 oktober aanstaande start officieel de verkoop van het bockbier aan de consument. De brouwers zeggen bij monde van Jack Verhoek, directeur Nederlandse Brouwers, dat 2010 een mooi bockbierjaar is.

Bockbier is een echt seizoensproduct. Het is slechts een beperkte periode in het jaar verkrijgbaar. Op maandag 4 oktober aanstaande gaat het bockbierseizoen 2010 officieel van start. Vanaf die dag kan de bockbierliefhebber via de diverse detailhandelskanalen en in de horeca weer genieten van 'zijn bock'. Uit het Nationaal Bieronderzoek 2010 blijkt dat bierdrinkers in Nederland bockbier vooral drinken om zijn authentieke smaak. Daarnaast draagt bockbier voor hen bij aan het herfstgevoel en is er sprake van exclusiviteit.

De brouwers zijn uiterst tevreden over de kwaliteit en de smaak van het bockbier van 2010. Jack Verhoek, directeur Nederlandse Brouwers: "Bockbier werd vroeger gezien als het begin van het bierseizoen waarin de brouwer zijn vakbekwaamheid bewees. Die tijd ligt achter ons, maar nog steeds is bockbier een bijzonder product, ook dit jaar weer!"

Wat nog niet veel mensen weten is dat je bockbier net als wijn weg kunt leggen om te rijpen. Lageren heet dat in het brouwersjargon. "Lageren kan ook thuis", aldus Jack Verhoek. "Zorg dat het bier op een koele plek van constante temperatuur wordt bewaard en proef af en toe hoe het bier zich ontwikkeld. U zult versteld staan van het verschil in smaak!" Een ander aspect waarvoor Jack Verhoek aandacht vraagt is het combineren van bier met gastronomische gerechten. "Die kunst staat in Nederland nog in de kinderschoenen, maar ik voorspel dat die kunst snel terrein gaat winnen".

Bockbier is verkrijgbaar tot het op is. Vaak is dat lang voordat het nieuwe jaar begint. Geniet er van, maar natuurlijk met mate. Op de meeste websites van de brouwerijen is meer te lezen over de diverse merken bockbier en de specifieke smaakkenmerken per individueel merk. Op de website van Nederlandse Brouwers onder het kopje 'De branche in cijfers' is het volledige Nationaal Bieronderzoek 2010 te vinden.

Nederlandse Brouwers is de overkoepelende organisatie die de belangen behartigt van acht in Nederland gevestigde bierbrouwerijen: Alfa Brouwerij, Bavaria N.V., Budelse Brouwerij B.V., Grolsche Bierbrouwerij Nederland B.V, B.V. Gulpener Bierbrouwerij, Heineken Nederland B.V., InBev Nederland N.V., Lindeboom Bierbrouwerij B.V. Deze brouwerijen zijn samen goed voor 99,9% van de bierproductie in Nederland.

Noot voor de redactie,