Gemeente Dalfsen

N340: goed voor doorstroming, ingrijpend voor Dalfser 'wijkers'

30-09-2010

Gemeente Dalfsen werkt samen met de gemeente Ommen aan een Nota wijkersbeleid.

Dalfsen - Het voorkeursalternatief dat GS voor de N340 hebben gepresenteerd, past op hoofdlijnen goed bij de visie die het college van de gemeente Dalfsen op de opwaardering van de Hessenweg heeft. De provincie heeft de opmerkingen die namens de gemeente in project- en stuurgroep zijn ingebracht serieus opgepakt.

Dit heeft met name bij de aansluitingen bij Ankummerdijk en Koesteeg tot keuzes geleid, die door de gemeente Dalfsen positief worden beoordeeld. Wel is er nog enig voorbehoud over de gevolgen voor het onderliggend wegennet. Op plaatsen waar gemeentelijke wegen rechtstreeks aansluiten op de nieuwe N340 zal het naar verwachting immers drukker worden. Gerekend vanuit het algemeen belang van de gebruikers van de weg kan Dalfsen tevreden zijn. Dat neemt niet weg dat de gevolgen van de plannen op individueel niveau heel anders gevoeld kunnen worden.

Wijkers
Binnen de grenzen van de gemeente Dalfsen hebben meer dan twintig gezinnen te horen gekregen dat hun woning afgebroken moet worden voor de uitbreiding van de weg. Wethouder Goldsteen: "Dit is een ingrijpende boodschap, in de eerste plaats voor de gezinnen. Op sociaal vlak kan het zelfs voor de hele buurt waarin woningen verdwijnen een behoorlijke aderlating zijn. De gemeente Dalfsen wil waar mogelijk helpen een positieve invulling te geven aan de veranderde situatie. Tegelijkertijd is het N340-plan op het vlak van ruimtelijke ordening iets wat `over Dalfsen heen komt'."

De gemeente wil wijkers zo veel mogelijk tegemoet komen, maar moet bestemmingsplantechnisch ook rekening houden met de rechten van de andere burgers. De gemeente werkt daarom samen met de gemeente Ommen aan een Nota wijkersbeleid, waarin staat welke mogelijkheden er zijn voor degenen die hun woning vanwege de opwaardering van de N340 moeten verlaten. Deze nota wordt in november vastgesteld door de gemeenteraden van beide gemeenten. In november bespreekt de gemeenteraad ook welke reactie het gemeentebestuur gaat geven op het voorkeursalternatief van Gedeputeerde Staten.