Havenziekenhuis

Leefstijlbegeleiding voor patiënten met open been

De polikliniek Dermatologie van het Havenziekenhuis geeft sinds kort leefstijlbegeleiding aan patiënten met een open been. Een gezonde leefstijl helpt beenwonden te voorkomen. Het Havenziekenhuis is het enige ziekenhuis in Rotterdam dat deze begeleiding aanbiedt.

Patiënten die lijden aan een open been, ook wel ulcus cruris genoemd, hebben wonden aan hun been die slecht genezen. Vaak is de oorzaak een slechte bloedcirculatie in de benen. Ongeveer zeventig procent van de patiënten heeft een leven lang kwetsbare benen en regelmatig terugkerende wonden.

De leefstijl van patiënten is van invloed op het ontstaan van beenwonden. Vooral regelmatig wandelen, beenoefeningen en het trouw dragen van steunkousen of zwachtels zijn belangrijk in het voorkomen van een nieuwe wond. Het blijkt echter dat veel patiënten juist weinig bewegen en dat zwachtels of therapeutische kousen door meer dan de helft van de patiënten niet volgens voorschrift worden gedragen. Artsen hebben niet altijd voldoende tijd om hier aandacht aan te besteden. Leefstijlbegeleiding biedt daarom uitkomst.

In het Havenziekenhuis begeleidt een verpleegkundige patiënten met ulcus cruris bij het werken aan een gezonde leefstijl. De verpleegkundige is hiervoor speciaal opgeleid. In individuele gesprekken krijgen patiënten uitleg over hoe beenwonden ontstaan en wat het effect is van een gezonde leefstijl. Er wordt steeds samen met de patiënt bekeken op welke punten er verandering mogelijk is. De patiënt bepaalt zelf waar hij of zij aan wil en kan werken. Zo worden haalbare doelen gesteld. Een voorbeeld is bijvoorbeeld iedere dag vijftien minuten wandelen, en dit langzaam verder op bouwen.

De eerste reacties van patiënten in het Havenziekenhuis zijn heel erg positief. Leefstijlverpleegkundige Marleen Mabelis: `Patiënten vinden het fijn dat er naar ze geluisterd wordt en dat ze begrepen worden. Alles wordt besproken. We kijken niet alleen naar de wond, maar naar de hele patiënt. Ze leren hoe ze hun benen gezond en wondvrij houden. Uiteindelijk is voorkomen beter dan genezen.'