Witteveen en Bos

Puurwaterfabriek officieel geopend

(29-09-2010)

De Ultrapuurwaterfabriek in Emmen is op 28 september 2010 officieel geopend door Z.K.H. Prins Willem-Alexander. De fabriek levert ultrapuur water aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij, die er stoom van maakt en het gebruikt voor de oliewinning in het Drentse Schoonebeek. Het betreffende olieveld was buiten bedrijf gesteld, maar kan nu worden herontwikkeld, dankzij de nieuwe techniek van de stoominjectie, waarmee de stroperige olie beter vloeibaar gemaakt kan worden. Het extreem schone water voorkomt schade aan pompen en turbines.

Rioolwater wordt in Nederland zo goed gereinigd, dat onze rivieren en meren er niet door verontreinigd raken. In Emmen gaat deze reiniging echter nog een aantal stappen verder: na de behandeling door de rioolwaterzuiveringsinrichting wordt het rioolwater opgewerkt tot ultrapuur water (UPW). Dit water is zo schoon dat er bijna 'niets' meer in zit. Zelfs geen mineralen, zoals in drinkwater. Rioolwater vormt daarmee de grondstof van het schoonste water dat er is.

Innovatief zuiveren

Initiatiefnemer en producent van het UPW is NieuWater B.V., een samenwerking tussen Waterleidingmaatschappij Drenthe en waterschap Velt en Vecht. NieuWater heeft gekozen voor een innovatieve combinatie van zuiveringstechnieken, waarin zo weinig mogelijk chemicaliën worden gebruikt. Onopgeloste deeltjes worden uit het water verwijderd door ultrafiltratiemembranen. Organische bestanddelen worden door een biologische actiefkoolfiltratie geëlimineerd. Mineralen en zouten worden uit het water gehaald door een dubbele passage van omgekeerde-osmosemembranen gevolgd door elektrodeïonisatie.

Puurwaterfabriek: uniek in de wereld

De totale capaciteit van de fabriek bedraagt 10.000 kubieke meter per dag. De bronkeuze, de omvang van de productie en de innovatieve combinatie van zuiveringstechnieken maken de puurwaterfabriek uniek in de wereld. Witteveen+Bos heeft de engineering voor het project en het toezicht en de directievoering tijdens de uitvoering verzorgd.