Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


Bericht IGZ geeft onjuist beeld over medicijngebruik

30 september 2010

De NPCF en LOC vinden dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) goede aanbevelingen doet over veiligheid van medicijngebruik in de thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen, en gehandicaptenzorg. We vinden het tegelijk onjuist - en onverantwoord - dat de IGZ een beeld van onveilig medicijngebruik neerzet terwijl het onderzoek andere conclusies geeft.

Onjuist beeld
Het persbericht van de IGZ begint met de uitspraak dat "De medicatieveiligheid in de langdurige zorg en de zorg thuis onvoldoende is". Het onderzoeksrapport zelf stelt het anders.

Over verzorgingshuizen zegt de IGZ: "De medicatieveiligheid was in de bezochte verzorgingshuizen op de meeste onderwerpen redelijk op orde." En over verpleeghuizen: "De medicatieveiligheid was in de bezochte verpleeghuizen op de meeste onderwerpen redelijk gewaarborgd." Meestal is verbetering op één of meer punten noodzakelijk; zoals een actueel medicatieoverzicht per cliënt.

De NPCF en LOC vinden dat de IGZ een degelijk rapport heeft gemaakt, maar dat het persbericht er niet goed op aansluit. Onnodig wordt een beeld van slechte kwaliteit neergezet.

Onnodige opnames in ziekenhuizen
De NPCF en LOC onderschrijven het pleidooi voor 'investeren in medicatieveiligheid'. Voor mensen die thuis wonen, waaronder kwetsbare ouderen met veel gezondheidsproblemen, ziet de IGZ risico's voor veilig medicijngebruik. De controle op thuiszorginstellingen wordt daarom verscherpt.

De NPCF en LOC willen een andere aanpak. Ze willen niet dat er aan de achterkant meer gecontroleerd wordt, maar dat aan de voorkant de inzet van meer thuisverpleging mogelijk wordt gemaakt. Daarop is in de laatste jaren te veel bezuinigd.

Als het klopt dat 16.000 ziekenhuisopnames vermijdbaar zijn, kunnen twee zaken bijdragen tot betere gezondheid: ten eerste een grotere rol voor thuisverpleging, ten tweede het verlenen van zorg vanaf een afstand via bijvoorbeeld een beeldscherm. Als het nodig is kan de openbare apotheek hierbij ondersteunen met advies. Centrale opdracht voor de komende tijd is goede afstemming tussen (huis)-arts, apotheek en thuisverpleging.

Verpleeg- en verzorgingshuizen
De NPCF en LOC signaleren dat medicatieveiligheid in zorginstellingen redelijk op orde is. Maar er zijn ook verbeteringen nodig. De inspectie wil het toezicht op de instellingen aanscherpen. Ze wil dat de sector de normen die gezamenlijk zijn overeengekomen beter nastreeft.

Een aanpak rond controle is niet genoeg. De kennis en kunde van de beroepskrachten moet op peil zijn; er moet meer ruimte komen voor scholing. Ook is het van belang dat de zorginstellingen een beroep kunnen doen op de openbare apotheek voor ondersteuning. Onder meer advies voor bij cliënten met veel geneesmiddelen naast elkaar of periodieke `medicatie reviews' zodat de risico's van uitgebreid geneesmiddelengebruik goed in zicht komen.

Tot slot kunnen ook cliëntenraden het thema medicatieveiligheid hoog op de agenda houden. Kortom een bewuste keuze voor een pro-actieve aanpak in plaats van meer controle achteraf.