VU medisch centrum

Geneeskundestudent in Parijs: Hartelijk welkom

23 september 2010

Sinds 1 september studeert VUmc-er Hester Velthuis aan het Hôpital de la Pitié-Salpêtrière in Parijs. In dit uit de zeventiende eeuw stammende psychiatrische ziekenhuis hebben vele bekende namen gewerkt of gestudeerd, onder wie George de la Tourette, Pierre Marie en Sigmund Freud. Het is lange tijd het Europese centrum geweest voor onderzoek naar hysterie en dissociatieve aandoeningen. In Tracer vertelt Hester over haar belevenissen in dit Franse ziekenhuis.

Tijdens mijn eerste bezoek aan Salpêtrière springen meteen bij binnenkomst de kleurrijke sculpturen, schilderijen en (kinder)tekeningen in het oog. Ik vond al eerder dat de Unité de Psychiatrie de l'Enfant et de l'Adolescent een aangename afdeling is. Voor een tweede keer doe ik de speurtocht naar het secretariaat waar ik mezelf tenslotte neerzet op een Arne Jacobsen stoel.

Opkijkend van het Franse désign intérieur tijdschrift dat ik hier van een tafel gepakt heb, zie ik ineens dat het kantoor een grote oranje geluidsisolerende tweede deur heeft waarop een poster hangt met een foto van een orkest: 'muziekfestival Salpêtrière'. Fungeert deze plek, naast psychiatrisch ziekenhuis, misschien ook als kunstacademie?Omdat ik wat research gedaan heb, weet ik dat La Salpêtrière een van de eerste instellingen is die naast psychiatrische behandelingen ook creatieve bezigheden aanbiedt. In de negentiende eeuw organiseerde het ziekenhuis een theaterstuk (le bal des folles et des hystériques) toegankelijk voor publiek.

Later zet Sigmund Freud deze creatieve benadering voort. Hij vraagt zijn patiënten hun dromen te tekenen: de creatieve therapie is ontstaan. Franse schilder Jean Dubuffet ontdekt de artistieke werken van psychotische volwassenen en stelt de eerste Art Brut-collectie tentoon in Parijs. Een aantal jaar later vindt ook hier de eerste art psycho-pathologique-expositie plaats ter gelegenheid van het eerste mondiale psychiatriecongres.Toen er een meer biologische benadering van de psychiatrie kwam, is de creatieve therapie meer op de achtergrond komen te staan.

Hoewel het geen behandelvoorschrift is, is het bij veel instellingen wel mogelijk voor patiënten eraan deel te nemen.Dat er op de kinderpsychiatrie afdeling van Salpêtrière meer te ontdekken valt op dit gebied is veelbelovend. Terug in mijn appartementje bedenk ik me dat ik misschien toch maar weer eens die pianolessen moet oppakken. Deze stage vergt onverwacht nogal wat voorbereiding: het belooft een jaar te worden met anamneses afnemen in het Frans en... pianolessen geven!?
bron: Tracer