Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Belgie

crisismaatregelen

Verlenging crisismaatregelen

Naar aanleiding van het K.B. van 28 september 2010 tot verlenging van de toepassing van de maatregelen bepaald bij de Titels 1, 2 en 3 van de wet van 19 juni 2009 houdende diverse bepalingen over tewerkstelling in tijden van crisis en bij hoofdstuk 13 van Titel 10 van de wet van 30 december 2009 houdende diverse bepalingen, blijft het geheel van de maatregelen die gelden om de gevolgen van de economische en financiële crisis op de arbeidsmarkt te verzachten, behouden tot 31 december 2010. Praktisch betekent dit:

Â

* In het kader van de âtijdelijke vermindering van de arbeidsduurâ kunnen bestaande collectieve arbeidsovereenkomsten verlengd worden of nieuwe collectieve arbeidsovereenkomsten afgesloten worden met als uiterlijke datum 31 december 2010. Indien aan de voorwaarden voldaan is, kan bij een arbeidsduurvermindering met een vierde of met een vijfde een RSZ-doelgroepvermindering worden toegekend tussen de 600 en 1150 euro per kwartaal en per werknemer.
* In het kader van het ë crisistijdskrediet » ( = individuele en tijdelijke vermindering van de prestaties om het hoofd te bieden aan de crisis) : de individuele overeenkomsten inzake de tijdelijke vermindering van de prestaties die een termijn bepalen die eventueel verder loopt na 1 oktober 2010, blijven van kracht. Er kunnen overigens nieuwe overeenkomsten worden gesloten;
* In het kader van de ë economische werkloosheid voor bedienden » ( = tijdelijke collectieve regeling van volledige of gedeeltelijke schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst): de verlenging van deze maatregel heeft een beperkte draagwijdte, althans voor de werkgevers die er reeds een beroep op hebben gedaan in de mate dat deze regelingen enkel voor een beperkte periode kunnen worden ingevoerd. Over een tijdsspanne van een kalenderjaar zijn immers volgende maximale periodes van toepassing:
+ maximum 16 weken voor de periodes van volledige schorsing;Â
+ maximum 26 weken voor de periodes van gedeeltelijke schorsing.
* In het kader van de âherstructureringskaarten voor werknemers uit ondernemingen in falingâ kunnen werknemers die vóór 31 december 2010 ontslagen worden ten gevolge van een faling, sluiting of vereffening van een onderneming, bij de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening een herstructureringskaart bekomen. Bij werkhervatting kan de betrokkene daardoor tijdelijk in aanmerking komen voor een tijdelijke vermindering van zijn persoonlijke RSZ-bijdragen tot 133 euro per maand. Zijn nieuwe werkgever kan tijdelijk een RSZ-doelgroepvermindering bekomen van 1.000 of 400 euro per kwartaal.

* Inzake de crisispremie in geval van ontslag van een werkman : deze premie blijft van toepassing voor alle ontslagen met kennisgeving tot 31 december 2010 (=> in geval van ontslag met opzegging wordt verwezen naar de datum van verzending van de aangetekende brief of naar de datum van de betekening van het deurwaardersexploot ; in geval van onmiddellijke verbreking wordt verwezen naar de datum van de verbreking).

Â

Procedure tot verlenging van de ondernemingsplannen tot invoering van crisistijdskrediet en/of economische werkloosheid voor bedienden

Automatische verlenging

Voor ondernemingen die op 30 september 2010 gebonden zijn door een ondernemingsplan dat werd goedgekeurd door de Commissie Ondernemingsplannen en waarvan de geldigheidsduur verstrijkt nà 30 september 2010, of waarvan de geldigheid verbonden is aan deze van de wet van 19 juni 2009 houdende diverse bepalingen over tewerkstelling in tijden van crisis, wordt de duurtijd van hun plan automatisch verlengd tot de einddatum vermeld in hun plan en uiterlijk tot 31 december 2010. Deze ondernemingen zullen hiervan in kennis gesteld worden door de Directeur-generaal van de Algemene Directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Verlenging op aanvraag

Ondernemingen die op 30 september 2010 gebonden zijn door een ondernemingsplan dat werd goedgekeurd door de Commissie Ondernemingsplannen en waarvan de geldigheidsduur verstrijkt op 30 september 2010, kunnen verlenging van hun plan aanvragen via een aangetekende brief gericht aan de Directeur-generaal de Algemene Directie Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. In deze aanvraag dienen de ondernemingen de gewenste einddatum van het ondernemingsplan te vermelden.

Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg -