Eerste slim laadsysteem voor elektrische auto's in Noord-Brabant

30/09/2010 15:00

Enexis B.V.

PERSBERICHT

30 september 2010

Eerste slim laadsysteem voor elektrische auto's in Noord-Brabant

Netbeheerder Enexis, Better Place (dienstverlener voor elektrisch rijden) en advies- en ingenieursbureau Oranjewoud gaan samen, met steun van de provincie Noord-Brabant en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), het eerste slimme laadsysteem voor elektrische auto's in de wereld ontwikkelen. Het project laat zien hoe consumenten straks op grote schaal gemakkelijk en betaalbaar gebruik kunnen maken van hun elektrische auto. Bij dit project worden vooralsnog 15 oplaadpunten en ongeveer 15-20 berijders betrokken. Doel van het project is CO2 reductie; 'Smart Charging' zal ook nieuwe banen opleveren.

Binnen het project wordt onderzocht wat de invloed is op het consumentengedrag, zoals prijs, laadsnelheid en aanbod van duurzame energie. Het project is van groot belang voor de toekomstige energie-infrastructuur, omdat een toename van elektrische auto's een grote flexibiliteit vraagt. Vraag en aanbod moeten op elkaar afgestemd worden, zeker wanneer consumenten ook zelf energie gaan opwekken.

Op zich is er voldoende energie op een dag voor miljoenen elektrische auto's, maar niet wanneer consumenten massaal op hetzelfde moment willen 'tanken'. Consumenten kunnen daarom in de toekomst zelf bepalen wanneer de accu opgeladen moet zijn, maar de prijs van het laden hangt af hoe 'druk het is'. Daarnaast speelt een rol of er op een bepaald moment veel aanbod is van bijvoorbeeld windenergie.

Slim laden

Het Smart Charging systeem is de eerste geïntegreerde oplossing voor informatie-uitwisseling en energiesturing tussen een netbeheerder en een dienstaanbieder voor elektrisch vervoer. In de praktijk werkt het systeem als volgt: elke elektrische auto bevat een communicatiemodule in de auto, die signaleert wanneer men moet laden. Aangekomen bij een oplaadpunt (netbeheerder) herkent de paal via deze module automatisch welke auto het betreft. Dit punt is gekoppeld aan het Enexis-netwerk en aan het Better Place control center. Het control center (dienstaanbieder), een gecentraliseerd computer systeem, kent de contractafspraken met de betreffende klant en kan de oplaadvraag beantwoorden. Dat kan betekenen dat iemand direct kan laden of, afhankelijk van het contract, minder elektriciteit kan afnemen of zelfs enige tijd moet wachten. Oranjewoud meet de effecten van slim laden op het gedrag van consumenten en het milieu.

Samenwerking

Het demonstratieproject Smart Charging start deze maand en loopt tot eind 2011. Hierin werken diverse partijen nauw samen: Enexis, netbeheerder van gas en elektriciteit in Noord-, Oost- en Zuid Nederland, Better Place, een wereldwijde dienstverlener op het gebied van elektrisch rijden en Oranjewoud, één van de grootste en advies- en ingenieursbureaus van Nederland, energieleveranciers en de auto-industrie.

Over Enexis

Enexis is de onafhankelijke netbeheerder in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland (Noordoost Polder), Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. Enexis is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energiedistributie-netwerken. Daarmee is Enexis de schakel tussen de 2,6 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met ongeveer 4.000 medewerkers voor een veilige, duurzame, betrouwbare en betaalbare energielevering. Het hoofdkantoor is gevestigd te Rosmalen.

Over Better Place

Better Place is 's werelds vooraanstaande dienstverlener op het gebied van elektrisch transport en stimuleert de wereldwijde transitie naar duurzame mobiliteit. Better Place bouwt aan een infrastructuur en intelligent netwerk waarmee elektrisch rijden mogelijk en aantrekkelijk wordt. Het Better Place netwerk neemt de belangrijkste beperking voor elektrisch rijden weg, door een ongelimiteerde reikwijdte mogelijk te maken. De organisatie werkt samen met alle mogelijke relevante partners aan een aansprekende oplossing, waaronder autofabrikanten, acculeveranciers, energiebedrijven en de publieke sector. Better Place is een zelfstandige onderneming, gevestigd in Californië en met kantoren in Israel, Denemarken en Australië. Meer informatie is te vinden op www.betterplace.com

Over Oranjewoud N.V.

Oranjewoud N.V. is actief op het gebied van ingenieurs- en adviesdiensten. De organisatie is leverancier van kwalitatief hoogwaardige diensten op het brede terrein van infrastructuur, stedelijke ontwikkeling, bouw, natuur en landschap, milieu en veiligheid, vastgoedzaken en sport- en vrijetijdsvoorzieningen. Oranjewoud verzorgt daarbij het gehele traject van studie, advies, ontwerp, planvoorbereiding en directievoering tot realisatie, beheer en exploitatie. Het uitgangspunt hierbij is het werken in een wereld vol mogelijkheden. Als ondernemende organisatie doet Oranjewoud dit met karakter, op mensgerichte wijze en altijd met duurzame ontwikkeling in het achterhoofd.

Oranjewoud heeft kantoren in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en de Verenigde Staten.

Oranjewoud N.V. is genoteerd aan de officiële Markt van Euronext NV te Amsterdam en is voor 90,5% in handen van Centric B.V.

Meer informatie vindt u op www.oranjewoud.nl.





http://www.enexis.nl