D66

donderdag 30 september 2010

EU moet VS volgen in sancties mensenrechtenschenders Iran

Marietje Schaake vindt dat de EU sancties op moet leggen aan individuen die verantwoordelijk worden gehouden voor mensenrechtenschendingen in Iran.

De Europarlementariër heeft EU-buitenlandchef Catherine Ashton hiertoe vandaag opgeroepen. Ze vindt dat Europa het voorbeeld van de VS moet volgen. De regering Obama heeft gisteren via een speciale verordening sancties opgelegd aan acht Iraniërs. Hiermee kunnen eigendommen bevroren worden en de verordening verbiedt Amerikanen met de acht individuen (handels)relaties of contact te hebben. Ook krijgen de mensen op de lijst reisbeperkingen.

belangrijke stap

"Liever had ik gezien dat de EU het voortouw had genomen in het nemen van maatregelen tegen mensenrechtenschenders. Maar nu Amerika deze belangrijke stap heeft gezet kan de EU op z´n minst volgen," zegt Marietje Schaake, die voor de liberalen in het Europees Parlement woordvoerder is op Iran en mensenrechten.

De acht mensen op de lijst geven leiding aan onder andere de Revolutionaire Garde, de Basij milities, veiligheidsdiensten en politie. Ook de hoofdaanklager en de minister van welvaart en sociale veiligheid staan erop.

censuur

Schaake vindt dat Ashton ook de verantwoordelijken voor censuur en afluisterpraktijken op moet nemen in de te nemen EU maatregelen. "Het schrikbewind in Iran gebruikt marteling, bruut geweld, verkrachting en de doodstraf om angst te zaaien. Daarnaast worden censuur, informatiefilters en afluisterpraktijken gebruikt om mensen monddood te maken en informatie in communicatie te isoleren."

veilig onderkomen

Verder dringt ze er bij de Hoge Vertegenwoordiger Ashton nogmaals op aan dat de EU ook onderdak verleent aan mensenrechtenverdedigers. "Zij kunnen, als ze niet al gevangen zitten, vaak geen kant op en leven in doodsangst. Het minste dat de EU kan doen is deze mensen een veilig onderkomen geven."