Gemeente Spijkenisse


Groot onderzoek naar leefbaarheid in Spijkenisse

30 september 2010

Wat vinden Spijkenissers van de leefbaarheid van hun buurt? Die vraag staat centraal tijdens een groot onderzoek onder ruim 6.000 inwoners van 18 jaar en ouder.
Het onderzoek start 30 september 2010. De gemeente Spijkenisse en de woning- corporaties in de stad gebruiken de resultaten van deze Leefbaarheidsmonitor om de leefbaarheid in Spijkenisse verder te verbeteren.

Het onderzoek vraagt mensen onder meer wat zij van de kwaliteit van de woningen en het onderhoud van de groenvoorzieningen vinden, of ze overlast van anderen hebben, hoe het staat met de verkeersveiligheid en welk rapportcijfer ze voor de veiligheid op straat geven.

Cijfers en ervaringen
Lange tijd werd de leefbaarheid in Nederlandse steden in kengetallen uitgedrukt; data over leegstand, verhuispercentages en aangiften van misdrijven bepaalden het beeld. Deze objectieve cijfers geven een goede indruk van hoe een buurt of wijk ervoor staat, maar ze vertellen nooit het hele verhaal. Dat komt doordat ze weinig zeggen over hoe de bewoners hun woon- en leefomgeving erváren. De Leefbaarheidsmonitor gaat juist dáárover.

Meedoen is belangrijk
De monitor is bedoeld om de vinger aan de pols te houden, zodat ingegrepen kan worden als de rapportcijfers teruglopen. Tegelijkertijd is de monitor bruikbaar om het resultaat van maatregelen in kaart te brengen; als gemeente en woningcorporaties investeren in de verbetering van een buurt, moet dat op den duur terug te zien zijn in de cijfers. Meedoen aan de enquête is dus belangrijk, ook al omdat de representativiteit van de resultaten groter is bij een hoge respons. De resultaten van het onderzoek zijn in het eerste kwartaal van 2011 bekend.

In principe elk jaar
De Leefbaarheidmonitor wordt in principe elk jaar gehouden, zodat goed in beeld komt hoe de waardering zich over een langere periode ontwikkelt. Dit jaar is het de 7e keer dat de monitor wordt uitgevoerd.

In het rapport Leefbaarheidsmonitor 2008 zijn de resultaten van het vorige onderzoek te vinden.

Inlogcode
Heeft u uitnodiging ontvangen om aan het onderzoek deel te nemen? In de uitnodigingsbrief staat een inlogcode. Deze heeft u nodig om de online vragenlijst te beantwoorden.

Interne links


* Leefbaarheidsmonitor 2008