TNO

30 september 2010

Flexibiliteit van TNO gewaardeerd

Kabinet positief over TNO Strategie 2011-2014

TNO reageert verheugd op de positieve kabinetsreactie op haar ambitieuze Strategisch Plan 2011-2014 'Innoveren met Impact'. Dat betekent, naast de erkenning voor de inhoud en de betekenis van ons werk en onze organisatie, dat TNO nu verder kan met de invulling en uitvoering van dit plan. Wel moet aangetekend worden dat de bijbehorende financiering nog mede afhankelijk is van komende politieke besluitvorming.

Heldere keuzes

Het kabinet ondersteunt de heldere keuze van TNO voor impact en de consequentie dat TNO zich gaat organiseren langs 7 thema's, onderverdeeld in 20 innovatiegebieden, met bijbehorende concrete impactdoelen. Het kabinet heeft ook aangegeven veel te zien in de samenwerking die TNO met de andere Grote Technologische Instituten (GTI's) is gestart in de Federatie TO2 voor een effectievere en efficiënter werkende kennisinfrastructuur, in Nederland en in Europa.

Baanbrekende rol innovatie en valorisatie

Uit de kabinetreactie blijkt waardering voor de actieve rol, die TNO, ten behoeve van de overheid, wil gaan spelen in het op de agenda krijgen van urgente maatschappelijke vraagstukken, zoals mobiliteit, veiligheid en de naderende schaarste van zeldzame metalen. Het kabinet is blij met de nadruk die TNO legt op valorisatie, het in maatschappelijke en economische waarde omzetten van de resultaten van onderzoek. Valorisatie is de kerntaak van TNO.

Flexibiliteit

"TNO heeft begrip voor de terughoudendheid die het demissionaire kabinet betracht ten aanzien van de nabije toekomst. Het spreekt vanzelf dat daarom inhoudelijke en financiële flexibiliteit die van TNO wordt gevraagd. Flexibiliteit is het kenmerk van een dynamische onderzoeksorganisatie", aldus Jan Mengelers voorzitter van de TNO Raad van Bestuur.

Daarnaast merkt het kabinet op dat het de problematiek van matching onderkent. Matching is de verplichting om eigen middelen in te zetten in (inter)nationale onderzoeksprogramma's. De overheid zal hierover met TNO in overleg gaan.

Achtergrond

Elke vier jaar brengt TNO met een Strategisch Plan een offerte uit aan de samenleving. Het Strategisch Plan 2011-2014 is de leidraad voor het beleid van TNO voor de komende jaren en ook de basis voor het deel overheidsfinanciering van TNO tijdens die periode.