Ministerie van Defensie

Bezoek voor militairen in Afghanistan

30 september 2010, 15.23 uur

De meer dan 1000 Nederlandse militairen die nog actief zijn in Afghanistan hebben de afgelopen dagen bezoek gehad van plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Wim Nagtegaal. Behalve de militairen in Kabul bezocht hij de mannen en vrouwen in Kandahar en Uruzgan. Een van de convooien van Deh Rawod naar Tarin Kowt. Foto: ministerie van Defensie

In Kabul nam de admiraal uitgebreid de tijd om te praten met de Nederlandse collega's, geplaatst op diverse locaties en in diverse functies. Ook werden de internationale hoofdkwartieren van ISAF en de NAVO-trainingsmissie NTM-A aangedaan. Generaal David Petreaus, commandant van de ISAF-missie, praatte de admiraal bij over prioriteiten van ISAF. Ook herhaalde hij de boodschap die hij een paar weken geleden aan minister Eimert van Middelkoop meegaf. "De boodschap van capaciteitsbehoefte van ISAF is luid en duidelijk. Het is aan een nieuw kabinet hierover te beslissen."

In Tarin Kowt bezocht de admiraal onder meer het role-2 ziekenhuis. Het blijft volgens hem belangrijk eigen geneeskundige zorg aanwezig te hebben. "In je eigen taal kunnen uitleggen wat er aan de hand is, is het meest plezierig in een situatie die niet plezierig is", aldus Nagtegaal.

Uniek verkenningssysteem

In gesprek met de crew van de 4 op Kandahar Airfield gestationeerde F-16's van de Air Task Force zag de admiraal gedetailleerde missiebeelden, gemaakt met het recce-lite systeem. De Nederlandse F-16's beschikken als enige over dit fotoverkenningssysteem waarmee ze onder meer geïmproviseerde explosieven opsporen.

Apaches eerder terug

Zowel op Kandahar Airfield als in Tarin Kowt werd gesproken over de stand van zaken van de redeployment, de terugverplaatsing van personeel en materieel naar Nederland. "Ik ben onder de indruk van de uitvoering van deze grote logistieke operatie en het verloopt voorspoedig. Ze gaan al bijna zichzelf inpakken." De Apache-gevechtshelikopters, die nu nog voor de beveiliging vanuit de lucht zorgen, vliegen hierdoor medio oktober hun laatste vluchten en komen eerder dan gepland terug naar Nederland.

Laatste Chinookvlucht

De Chinook-transporthelikopterbemanning bereidde tijdens Nagtegaals bezoek hun laatste operationele vlucht voor; het bevoorraden van alle vooruitgeschoven posten in Uruzgan. Intussen is het inpakken van de 3 Chinooks gestart. Medio oktober worden de helikopters in Nederland verwacht.

Sinds 2006 wisselden Cougar- en Chinook-transporthelikopters elkaar elk half jaar af in de ISAF-missie. De Chinooks hebben het afgelopen jaar veelvuldig Task Force 55, de Nederlandse special forces, ondersteund in hun missies. Recent stonden de Chinook-missies vooral in het teken van de redeployment.

"De transporthelikopters hebben zeer belangrijk werk verricht. Van het verplaatsen van militairen naar alle mogelijke locaties tot het evacueren van Afghanen in nood door grote overstromingen. Prestaties om trots op te zijn" aldus Nagtegaal.