Nertsenhouders doen klemmend beroep op Christen Unie in Eerste Kamer

30/09/2010 16:00

Mediawaves

Persbericht:

NERTSENHOUDERS DOEN KLEMMEND EN EMOTIONEEL BEROEP OP CHRISTENUNIE IN EERSTE KAMER

Middels een Open Brief in een aantal Christelijke dagbladen doen nertsenhouders deze week een klemmend en emotioneel beroep op de viertallige fractie van de ChristenUnie in de Eerste Kamer. Zij vragen hen om op 5 oktober a.s. bij de behandeling van de initiatiefwet tot het verbieden van de pelsdierenhouderij de lijn van de CU-partij en Tweede Kamerfractie vast te houden en tegen een verbod te stemmen.

Het stemgedrag van de CU-fractie is beslissend voor de vraag of de (aangepaste) wet er wel of niet door komt.

De CU onthield steun aan de wet omdat de nertsenhouders geen fatsoenlijke schadevergoeding werd aangeboden.

De enige compensatie waarin het voorstel voorziet is een theoretische overgangstermijn tot 1 januari 2024. Die termijn zou volgens de indieners van de wet (PvdA/SP) een vervanging zijn van een financiële compensatie waartoe de overheid verplicht is bij een dergelijke draconische maatregel.

Op verzoek van een aantal politici, waaronder CU-senator Egbert Schuurman, heeft de minister van LNV een nader onderzoek gedaan naar de schade bij een verbod. In haar brief aan de Tweede Kamer van 24 september jl. meldt de minister dat het onderzoek "geen nieuwe inzichten heeft opgeleverd ten aanzien van het juridische kader dat bepaalt in hoeverre de overheid gehouden is tot het betalen van schadevergoeding." Wel erkent de minister opnieuw dat er grote schade zal zijn en deze minimaal Euro 100 miljoen euro zal bedragen. Eerdere berekeningen van het LEI en Deloitte komen uit op bedragen tussen de half tot één miljard euro. Op 16 juni waarschuwde de minister al dat - indien daarvoor geen budget wordt vrijgemaakt - zij haar handtekening niet onder de wet kan zetten. De minister wijst er op dat de werkelijke schade onbekend is en dat de rechter die zal bepalen en toewijzen.

Volgens de Nederlandse Federatie van Edelpelsdieren-houders (NFE) zal de schade kunnen oplopen tot het tienvoudige van wat thans door de minister is geïnventariseerd.

Directeur Wim Verhagen: "Wat in de brief van de minister is geïnventariseerd is de op voorhand vastliggende schade die nertsenhouders oplopen als zij de gehele overgangstermijn zouden kunnen blijven doorwerken. Maar hier zit hem juist de pijn. Geen enkel bedrijf zal de eindstreep kunnen halen. Er zullen binnen de kortste keren bedrijven in grote problemen komen. Personeel zal weglopen, banken zullen moeilijk gaan doen en toeleveranciers zullen in de problemen komen. Ook b.v. de specifiek op onze branche toegeruste veevoederbedrijven zullen, door personeel dat voortijdig weggaat, binnen de kortste keren geen kwaliteitsvoer meer kunnen leveren, waardoor de afbraak in een versnelling komt."

De minister wijst er op dat zij geen specifieke cijfers kan geven en moet volstaan met een optelling van vooraf te inventariseren schadeposten. Een wetsvoorstel waarbij van te voren vaststaat dat het uiteindelijk "aan de rechter" zal zijn om te bepalen hoe hoog de schadeclaims zijn én waarvoor géén budget is om deze claims te kunnen betalen, is per definitie ondeugdelijk. Alleen al om die reden rekenen de NFE en de nertsenhouders opnieuw op de steun van de Eerste Kamer en in het bijzonder op de CU om deze on-Christelijke en onbarmhartige initiatiefwet NIET te steunen.





http://www.mediawaves.nl