Senternovem

30-09-2010 |

Ontwikkeling eFormulier BUS stopgezet

De ontwikkeling van het eFormulier voor BUS-meldingen is stopgezet. Het ministerie van VROM, IPO en VNG hebben dit gezamenlijk besloten toen duidelijk werd dat de ontwikkel- en beheerkosten fors hoger werden dan de indirecte financiële baten.

Digitaal melden
Sinds de inwerkingtreding van het Besluit uniforme saneringen (BUS) in 2006 kunnen melders zowel handgeschreven of via te downloaden software een melding of evaluatieverslag indienen. Als gevolg van de beperkte gebruiksvriendelijkheid van de software en het lastige versiebeheer ervan, is destijds besloten een nieuw digitaal formulier te gaan ontwikkelen dat via internet aangeboden kan worden.

Kosten-batenanalyse
Bodem+ heeft in de afgelopen maanden samen met de ICT-afdeling van Agentschap NL het digitale formulier gemodelleerd. Dit was noodzakelijk om tot een goede kosteninschatting te komen en om de ontwikkeling op de markt te kunnen zetten. Bij deze kosteninschatting is rekening gehouden met verschillende scenario's. Ook toekomstige ontwikkelingen in het bodemveld in relatie tot de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) zijn hierbij betrokken.

Daarnaast zijn de baten van het eFormulier in geld uitgedrukt. De verwachting was dat zowel de melders als de behandelende gemeenten en provincies een forse tijdswinst zouden boeken bij digitale verwerking van de meldingen. Deze tijdswinst is er wel, maar dekt de ontwikkel- en beheerkosten niet. Ook het argument dat deze ontwikkeling past in de algemene doelstellingen van de ontwikkelingen rond de elektronische overheid is meegenomen in de afweging. Het financieren van dergelijke algemene doelstellingen is echter geen kerntaak van Bodem+.

Besluit
Het Ministerie van VROM, IPO en VNG hebben daarom gezamenlijk besloten om het eFormulier BUS niet te realiseren. Bodem+ neemt samen met gemeenten, provincies, VROM en de Begeleidingscommissie BUS het initiatief om andere wensen te inventariseren en alternatieven te onderzoeken. We horen graag uw ideeën hierover
via bodemplus@agentschapnl.nl.